De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Experience College

Nieuwe vmbo in Rotterdam West

Nieuwe vmbo in Rotterdam West

REGIO - Aan de Spaanseweg 101 in Rotterdam, nog geen kilometer over de grens met Schiedam, is een nieuwe school voor vmbo geopend, het Experience College. De nieuwe school is voortgekomen uit de scholen Melanchthon Mathenesse en Gijsbert Karel van Hogendorp.

Het bestaande gebouw aan de Spaanseweg 101 in Rotterdam heeft gedurende de zomermaanden een complete metamorfose ondergaan. De verdere inrichting van het gebouw zal naar verwachting eind dit jaar zijn afgerond. Leerlingen kunnen nu gebruik maken van moderne faciliteiten en verscheidene multifunctionele ruimtes. Zo is er bijvoorbeeld het ‘PIE-lab’, het ‘Zorg & Welzijn plein’, het ‘X-Medialab’ en het ‘Experience Centre’.

Onderwijsconcept
Leerlingen kunnen er naar hartelust experimenteren, creëren, onderzoeken en ontdekken. Deze vier ‘paden’ vormen de rode draad binnen het onderwijsconcept. Iedere leerling kiest hierin zijn of haar eigen volgorde. De één start met experimenteren en ontdekken; de ander is meer van het creëren en gaat daarna pas over tot onderzoek. "Elke leerling denkt, doet, kijkt en leert immers anders", zo licht het Experience College toe. "Meteen vanaf het begin worden leerlingen aan de hand van praktische opdrachten geprikkeld en uitgedaagd. Zij maken gebruik van moderne apparaten zoals lasercutters en 3D-printers. Verder maken zij zich diverse computerprogramma’s eigen, en houden ze zich bezig met robots, virtual reality camera’s en de ‘green screen’. De brede kennis en vaardigheden die leerlingen op een voor hen passende en prettige manier opdoen, kunnen zij later in elk beroep toepassen."

‘XL-mentor’
Brugklasleerlingen krijgen wekelijks minstens 12 uur les van een XL-mentor. Iedere klas heeft twee mentoren, die elk de helft van een klas onder zijn of haar hoede heeft. "Hiermee willen we als school borgen dat er aan leerlingen maatwerk wordt geleverd in de begeleiding gedurende de gehele schooltijd. De nieuwsgierigheid die de leerlingen van nature hebben, mogen zij de vrije loop laten waardoor zij al doende in een actieve ‘leerstand’ komen." Onder begeleiding van de XL-mentor komen leerlingen erachter voor welke vakken zij aanleg hebben en welke zij leuk vinden. Daarin gaan zij de verdieping zoeken en zich verder ontwikkelen.

Sterk Techniekonderwijs: óók de buurt profiteert
Dankzij de financiële ondersteuning via Sterk Techniekonderwijs beschikt de school over state-of-the-art faciliteiten om een stevige impuls te geven aan de interesse voor techniek bij jonge mensen. Een belangrijke toevoeging aan de wijk en de stad, waarvan leerlingen én buurtbewoners gebruik kunnen maken. Zo zijn en worden er contacten gelegd met basisscholen in de regio, om deze scholen uit te nodigen vooral van de faciliteiten en kennis gebruik te maken. Andersom zullen docenten bezoeken brengen aan basisscholen, om de wereld van de techniek onder de aandacht te brengen bij basisschool-leerkrachten en scholieren.

Profielen
In de onderbouw krijgen leerlingen 8 ‘XL-lessen’ (praktijkvakken) uit de domeinen Media & Business; Technology; Health & Care en Art & Tech. Vanaf leerjaar drie kunnen de leerlingen een keuze maken uit één van de drie profielen: MVI (Media, Vormgeving & ICT); PIE (Produceren, Installeren & Energie) en Z&W (Zorg & Welzijn). Uit de profielen Economie & Ondernemen en Horeca, Bakkerij & Recreatie kunnen leerlingen keuzevakken kiezen. Op het Experience College worden alle leerwegen binnen het vmbo aangeboden, met of zonder lwoo (leerwegondersteunend onderwijs): basis- en kaderberoeps, gemengde leerweg en tl/mavo.

Media Mavo
Vmbo-tl leerlingen krijgen meteen al vanaf het eerste leerjaar les in Media, Vormgeving & ICT. Zij gaan via de XL-lessen intensief aan de slag met vakken als film, fotografie, design, gamedesign en ICT. Zie ook: www.xcollege.nl

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het onderwijsnieuws uit Schiedam en omgeving. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker