De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Politie waarschuwt: neem geen geld op voor passanten

Oplichters halen je rekening leeg

Oplichters halen je rekening leeg

SCHIEDAM - De Politie Schiedam waarschuwt vandaag voor oplichters die actief zijn in Schiedam. De oplichters vragen of je een bedrag voor hen kunt pinnen. Ze maken het bedrag dan eerst naar je over via een QR-code of via een zogenoemd Tikkie waarna jij het bedrag voor hen pint en aan de man of vrouw in kwestie overhandigt. Je denkt dat je een goede daad hebt verricht, maar kort daarna ontdek je dat je bankrekening geplunderd is. Het kan zelfs zo zijn dat je beschuldigd wordt van het meewerken aan frauduleuze transacties. Met name rond het NS-station en richting het centrum, zijn oplichters actief.

Hieronder lees je de waarschuwing van de Politie Schiedam: 
"Onderweg naar werk, of na een gezellig dagje weg, misschien naar een vriend of vriendin word je aangesproken. Je hoort van de persoon die je aanspreekt dat er een probleem is met contant geld en met pinnen. Hij wil zijn auto parkeren maar betalen lukt niet. Omdat je sociaal en welwillend bent, kom je de man tegemoet. Hij stelt namelijk voor dat hij het bedrag direct naar je rekening over maakt en dat jij, na controle, dan het bedrag pint. Om zeker te zijn van het juiste rekeningnummer wordt een QR code gebruikt, of een tikkie. Je mag zelf kiezen. Na wat omslachtig regelen, lukt het dan toch. Iedereen blij. Jij hebt je goede daad weer verricht en de man is geholpen. Toch?

Na een aantal uur blijkt dat je rekening is geplunderd. Die tikkie of QR code bleek een oplichtingstruc. Op deze manier kon de man bij je inloggegevens van mobiel bankieren. Na contact met de bank, blijkt dat (in sommige gevallen) je mee hebt gewerkt aan frauduleuze transacties. Zij geven aan dat zij je rekeningnummer en alle andere diensten gaan opzeggen. Je kunt niet meer bij je bank terecht. Heeft dit consequenties voor je hypotheek?

Met dit bericht willen we u waarschuwen voor oplichters. We zien een plotseling stijgende lijn in de aangiftes, en weten zeker dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. 
Met name rond het NS-station en richting het centrum, zijn oplichters actief. We waarderen de geboden hulp, maar blijf nadenken en bij een onderbuikgevoel > NIET DOEN!

*Er wordt gesproken over een man, maar dit kan uiteraard ook een vrouw zijn* "

 

 

1 commentaar(en) op artikel "Oplichters halen je rekening leeg"

Ik geloof er niks van...

Als ik iemand een tikkie stuur omdat hij mij geld moet terugbetalen, hoe kan hij dan bij mijn rekening? Zou tikkie zo lek zijn dan?

Door: Piet Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker