De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Voor starters op Schiedamse eigenwoningmarkt

Relatief weinig eigen geld nodig

Relatief weinig eigen geld nodig

SCHIEDAM - Om als alleenstaande starter die modaal verdient (36.000 euro per jaar) in onze stad een huis te kopen met een oppervlakte van 60 m2 dient iemand die dit wil betalen door middel van een hypothecaire lening over 6486 euro aan eigen geld te beschikken. Dit is een gemiddelde. Voor de berekening is uitgegaan van een annuïteitenhypotheek 10 jaar vast. Het exacte bedrag is uiteraard afhankelijk van persoonlijke situaties, specifieke wensen en de actuele rentestand.

Financieel intermediair Independer heeft onderzoek gedaan naar het eigen geld dat gemiddeld nodig is als je als starter een huis wil kopen. Op basis van dit onderzoek is een 'Eigen Geld kaart' gepubliceerd, waarop je kunt zien hoeveel dat bedrag in verschillende gemeentes is. Voor bovenstaand geval heeft een starter in Nissewaard nog iets minder eigen geld nodig (6.442), maar in Rotterdam een fors hoger bedrag (33.952). In buurstad Vlaardingen is het bedrag vergelijkbaar (6.742). Wil je als starter je geluk in 020 zoeken, dan moet je flink over de brug komen. In Amsterdam is het vereiste eigen geld 175.000.  Alleenstaande starters die modaal verdienen moeten voor een Zuid-Hollandse woning van 60m2 gemiddeld € 32.745 aan eigen geld sparen.  Landelijk is er gemiddeld aan eigen geld € 24.496 nodig voor een woning van 60m2. 

De hoeveelheid eigen geld die ingebracht moet worden om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn het inkomen het aantal vierkante meters van de woning en de aankoopprijs van het huis. 

Je kunt op de interactieve 'Eigen Geld kaart' het inkomen hoger of lager zetten en of het aantal vierkante meters hoger of lager zetten. Als voorbeeld: een starter met een modaal inkomen heeft voor een woning van 80 m2 aan eigen geld voor een woning in Schiedam 39.632 nodig, maar in Vlaardingen 51.733 en in Rotterdam 99.726.

Meer eigen geld nodig bij aankoop huis
Sinds 1 januari 2018 financieren hypotheekverstrekkers maximaal 100% van de waarde van een koophuis. Extra kosten, zoals notariskosten, overdrachtsbelasting en taxatie; moet je als koper dus zelf betalen met eigen geld. Wil je als koper een duurder huis dan de maximale hypotheeklening die verkregen kan worden, dan moet er vanzelfsprekend meer eigen geld ingebracht worden. Uit cijfers van Hypotheken Data netwerk (HDN) blijkt dat ongeveer 64% van de starters in het derde kwartaal van dit jaar maximaal € 20.000 inbracht bij de aanschaf van een woning. Ervan uitgaande dat een starter dit gespaard heeft, maakt hij in ongeveer 260 gemeenten een goede kans om een woning van 60m2 te vinden. In Zuid-Holland valt hierdoor 55% van de gemeenten af voor alleenstaande starters.

'Eigen geld kaart' voor stellen
Ook voor stellen heeft Independer een 'Eigen geld kaart' gepubliceerd. Een op de eigenwoningmarkt startend stel met een inkomen van 30.000 en 36.000 heeft voor een huis van 80 m2 in Schiedam aan eigen geld 7.916 nodig. Ter vergelijking: in Vlaardingen is dat 8.257, in Rotterdam 9.610 en in Amsterdam 126.135. 

Je vindt de interactieve kaarten op deze webpagina: https://www.independer.nl/hypotheek/info/orientatie/open-huizen-dag/eigen-geld

 

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: