De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Veel ondernemers getroffen door brand

Veel ondernemers getroffen door brand

VLAARDINGEN - De gistermorgen iets na achten uitgebroken brand aan de Koningin Wilhelminahaven 2 treft een groot aantal ondernemers. Zo zitten Grieks Restaurant Palladion, Truckerscafé The Pittstop, The Mind Office, Bar Be Que Zie Zo, Zeilmakerij De Bruijn & Meijer, een hostel voor Poolse arbeiders en Garage Willem II APK door de brand van gisteren nu zonder behuizing.

Het pand waarop op het dak te lezen valt (viel?): 1916 | DOGGER | MAATSCHAPPIJ | A.HOOGENDIJK.Jzn heeft hoogstwaarschijnlijk de langste tijd gediend. Wederom een monumentaal pand met historische waarde dat in Vlaardingen verloren is gegaan. Een eerste voorzichtige inschatting leert dat de brand is uitgebroken bij Garage Willem II. Een ondernemer: ‘Ik was aan het laden toen ik de brand zag uitbreken."

Navraag bij de gemeente Vlaardingen leert dat Garage Willem II in 2016 op last van de burgemeester drie maanden gesloten is geweest in verband met wietteelt. Er werd indertijd een grote hoeveelheid 'plantjes' gevonden. Een buurman: ‘Die wietlucht hebben we al enige tijd niet meer geroken.’ Een gemeentewoordvoerder: ‘Er hebben ons enige verhalen en aannames bereikt. Nadat de brand is geblust worden die nagetrokken door de daarvoor bestemde instanties.’

In het begin van de middag hadden donkere wolken plaatsgemaakt voor witte rook. Het duurde echter tot acht uur 's avond voor de brandweer het sein brand meester kon geven. De brand werd bestreden met de inzet van veel bluswagens maar ook blusboot, blusrobot en drone. Hoewel het pand ten dele nog rechtop staat, moet voor de toekomst worden gevreesd.

Personen gered
​Bij de brand hadden drie personen rook binnengekregen. Deze drie personen werden door ambulancepersoneel verzorgd en naar het ziekenhuis gebracht voor verdere controle. Bij de bestrijding van de brand was de brandweer ook druk met het controleren van woningen in het blok dat bij de brand is betrokken. Hierbij zijn twee mensen met een autoladder gered. Ze werden nagekeken door ambulancepersoneel maar hoefden niet naar het ziekenhuis. Om half een in de middag werd gemeld dat de brandweer het volledige pand had kunnen contreleren en dat er binnen niemand meer aangetroffen werd.

Ons artikel van 28-5-2019
Er is vanmorgen brand uitgebroken in Vlaardingen aan de Koningin Wilhelminahaven in het historische pand van de Dogger Maatschappij dat tegenwoordig dienst doet als bedrijfsverzamelgebouw. De hoge rookpluimen zijn vanuit Schiedam te zien, maar waait richting Hoogvliet.

De hulpdiensten zetten verkenningsploegen in om de verspreiding van de rook en de stankoverlast in kaart te brengen. De brand brak uit in een in het pand gevestigde garagebedrijf. De brandweer heeft opgeschaald naar Zeer Grote Brand en GRIP1 en inmiddels naar GRIP2. 

"Garagebedrijf zit in een groot, oud pand. Dit maakt brandbestrijding erg complex. Inmiddels is een derde peloton brandweer van vier blusvoertuigen opgeroepen door de meldkamer", zo meldden de gezamenlijke hulpdiensten om 9.15 uur. 

In verband met deze zeer grote brand ondersteunt het team Toezicht & Handhaving van de Gemeente Schiedam de collega's van Handhaving Vlaardingen met de Verkeersafzetting in Vlaardingen.

Foto's 1, 2 en 3 door jp.fotografie
Foto's 4, 5 en 6 door Peter Joore
Foto's 7, 8 en 9 door Gert Struijs

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker