De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Honderd films op vijftien verrassende locaties in Schiedam

15e Suikerzoet ook in Schiedam-Noord

15e Suikerzoet ook in Schiedam-Noord

SCHIEDAM - Dit najaar is het voor het vijftiende achtereenvolgende jaar 'Suikerzoet Filmfestival' (SZFF) in Schiedam. Wat begon als een bescheiden festival voor een paar honderd liefhebbers, is uitgegroeid tot een evenement met vorig jaar ruim tienduizend bezoekers van binnen en buiten de stad. De feestelijke vijftiende editie, van donderdag 14 tot en met zondag 17 november, gaat gepaard met een nieuwe website en een nieuw logo (zie afbeelding onder). De films worden vertoond op vijftien historische en verrassende plaatsen in Schiedam en de toegang is gratis. 
 
Het vierdaagse festival is minder zoet dan bij de eerste edities. De programmering omvat een brede doorsnede uit het filmaanbod van de laatste twee jaar, van musicals als A Star is Born tot en met heftig drama als Boy Erased. Op het programma staan twee klassiekers met livemuziek: Faust, (1926) met Daan van den Hurk op piano en Les deux timides (1928) met pianobegeleiding door Maud Nelisse, beide op vrijdagavond in ’t Huis te Poort.  
 
De openingsfilm op donderdag 14 november is Downton Abbey, met onder anderen de Britse diva Maggie Smith. Voorafgaand aan de voorstelling in de Grote Kerk wordt het festival geopend door burgemeester Cor Lamers. Diezelfde avond wordt de prijs voor de beste korte film uitgereikt, de Zilveren Traan.  
 
Het SZFF biedt dit jaar extra veel muziek, waaronder een Poolse band en een aantal singer-songwriters. De horeca in de Schiedamse binnenstad haakt aan bij het Suikerzoet Filmfestival, met speciale menu’s en feestjes tot ver in de nacht.  
 
Het festival geeft aan trots te zijn op een aantal nieuwe locaties: "Dit jaar voor het eerst zijn we present in Schiedam-Noord, in de oude Dorpskerk in Kethel. De Drilschuur (in Dirkzwager-gebied) is een voormalig exercitiegebouw van schutterij Sint Joris Doele. Koffiehuis Zavor Schiedam is het oudste woonhuis van de stad en vormt de achterkant van het Jenevermuseum." Ruim twintig ondernemingen maken het festival financieel mogelijk. Organisatorisch leunt het Suikerzoet Filmfestival zwaar op ongeveer honderd vrijwilligers.  
 
Alle films zien is onmogelijk: in vier dagen tijd verschijnen er zo’n honderd speelfilms op de schermen. Speciale aandacht is er voor de korte film. Veel vertoningen worden voorafgegaan door kort werk. Alle korte films zijn daarnaast te zien in het Wennekerpand. Daarnaast is er een speciaal programma voor kinderen in samenwerking met De Kleine Ambassade.  
 
Online informatie over het SZFF op:
http://www.suikerzoetfilmfestival.nl
www.facebook.com/Suikerzoetfilmfestival/
www.instagram.com/suikerzoet_filmfestival
twitter.com/suikerzoet 

Foto: de openingsfilm vorig jaar in de Grote Kerk (foto door John Middelkoop)
 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: