De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Jubileumconcert Jacobuskerk afgelast

Jubileumconcert Jacobuskerk afgelast

SCHIEDAM - De Jacobuskerk in Schiedam Kethel bestaat dit jaar honderddertig jaar. Om hierbij stil te staan, zou op zaterdag 16 mei aanstaande in de kerk een gratis toegankelijk concert gehouden worden door het Promskoor Schiedam en het koperensemble van Sint Radboud. Dat kan in verband met de coronaviruscrisis niet doorgaan.

De organisatie van de jubileumviering is in handen van het Jacobusgilde dat al enige jaren activiteiten in gang zet in en rondom de kerk en pastorie. Het Jacobusgilde geeft aan dat van uitstel geen afstel hoeft te komen. "Het is onze bedoeling het jubileumconcert opnieuw vast te stellen. We willen het wél nog dit jaar laten plaatsvinden, maar alles zal afhankelijk zijn van de ontwikkeling van de coronacrisis", zo laat het Jacobusgilde weten.

De Jacobuskerk in Schiedam Kethel, ontworpen door architect A.C. Bleijs, stamt uit 1890. Het is een neo-romaanse kerk die in 1975 is aangewezen als rijksmonument. Ze toont wel de sporen van meerdere restauraties, zoals laatst in 2003, maar is nog steeds het middelpunt van de plaatselijke geloofsgemeenschap. Deze geloofsgemeenschap heeft al een historie van meer dan duizend jaar en gaat terug tot Sint Willibrord die in ons land kerken stichtte. De oudste vermelding van een dorp “Ketel” stamt uit het jaar 1083 en is zelfs ouder dan Schiedam. De plaatselijke geloofsgemeenschap maakt onderdeel uit van parochie De Goede Herder.

De vereniging Sint Radboud is nauw verbonden met de historie van de Jacobuskerk. De vereniging is enkele maanden ouder dan de kerk. De kerk is van binnen met mergelsteen bekleed die door Limburgers werd aangebracht. ’s Avonds speelden zij op hun blaasinstrumenten wat Kethelaars op het idee bracht ook hier een muziekvereniging op te richten: Sint Radboud.

De kerk ligt op een van de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella ook wel Sint Jacobsroute of Jacobsweg genoemd. Menig wandelaar heeft op zijn of haar route reeds een stempeltje gehaald van de Jacobuskerk in Kethel.

Jacobuskerk, Kerkweg 53, Schiedam
Website: www.jacobuskethel.nl

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: