De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Emancipatie-minister opent Modest Fashion

'Niet aanpassen aan schoonheidsideaal'

'Niet aanpassen aan schoonheidsideaal'

SCHIEDAM - Vanmiddag opende Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de tentoonstelling "Modest fashion" met de woorden: 'Dit is een belangrijke tentoonstelling. Ik wil graag dat mensen kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich te hoeven aanpassen aan welk schoonheidsideaal dan ook.'

Daarnaast vertelde de minister dat ze het fijn vond dat ze een tentoonstelling mocht openen die toegankelijk is voor een breed publiek. Dat mode een van haar hobbies is, maakte de uitnodiging extra plezierig voor haar. 'Dit is een tentoonstelling die een kleurrijk beeld geeft van de maatschappelijke diversiteit, anno 2019', aldus Van Engelshoven.

Als minister van Emancipatie wil ze graag dat mensen kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich te hoeven aanpassen aan welk schoonheidsideaal dan ook. Als minister van Cultuur wil ze graag dat musea nieuwe kunststromingen laten zien, dat ze nieuwe doelgroepen aanboren en nieuw publiek in aanraking brengen met cultuur. Dit is precies wat Stedelijk Museum Schiedam nu met deze tentoonstelling doet. Ze feliciteert directeur van Stedelijk Museum Schiedam, Deirdre Carasso, met de Museumprijs 2019 met de woorden: 'Als u de prijs nog niet had, dan verdiende u hem nu wel met deze tentoonstelling!'

Gastcurator Rajae El Mouhandiz (foto onder) vertelt dat haar artistieke zoektocht altijd al verweven is geweest met een zoektocht naar identiteit en naar de ruimte die ze als vrouw mag innemen om te kunnen zijn wie of wat ze wil zijn. Vrouwen zijn niet alleen de muze van mannen, vrouwen moeten gelijk gewaardeerd en beloond gaan worden. Met deze tentoonstelling hoopt ze het debat over identiteit en het uitdragen van identiteit wat op te kleuren. Ze hoopt dat vastgeroeste stereotype beelden rechtgezet kunnen worden.

Modest fashion is volgens modeblad ELLE "mode bedoeld voor iedere vrouw die minder huid wil tonen". "Als eerste museum in Nederland laten we dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst", zo kondigt het Stedelijk Museum Schiedam de nieuwe expositie 'Modest Fashion' aan. 

"De creaties van deze voorhoede zijn fashionable en bedekt. Vrouwen die niet mee willen doen aan de ‘esthetiek van het bloot’, dragen het, gelovig of niet. Werd de minirok ooit gezien als feministisch statement, nu willen vrouwen vooral vrij zijn en zelf bepalen hoe ze zich aan de wereld tonen: kies lekker zelf! De tentoonstelling markeert het 100-jarig jubileum van het vrouwenkiesrecht in Nederland en viert dat 100 jaar geleden de eerste vrouw in de gemeenteraad van Schiedam kwam", aldus het museum. 

Van zwart-wit tot kleur
Ontwerper Said Mahrouf, die voor de tentoonstelling de outfits selecteerde, maakt speciaal voor de Schiedamse presentatie drie modestukken. Hij selecteerde de modelooks van zowel grote modemerken als onafhankelijke labels. De stijlen verschillen. Het modemerk Bouguessa maakte een ontwerp in wit en zwart dat naar minimalistische kunst knipoogt, terwijl Chanel juist weer kleur toevoegt. Die ontwerpers lieten zich inspireren door geometrische Marokkaanse patronen. En hoe was het vroeger? De zestiende en zeventiende-eeuwse Hollandse huik, een vrouwenmantel van top tot teen, heeft een Arabisch-Andalusische oorsprong: de haik. Said Mahrouf groeide na zijn geboorte in Marokko op in Nederland, waarna hij in Amsterdam en New York studeerde. Sinds 2011 werkt hij vanuit Casablanca. Zijn werk oogt minimalistisch en sensueel. Sommige ontwerpers die hij voor de tentoonstelling selecteerde, werken met humor, anderen zoeken de grenzen op van de sensualiteit. Soms zijn er esthetische overeenkomsten.

Keuzes
Gastcuratoren Rajae El Mouhandiz en Alexandra van Dongen combineerden voor Modest Fashion mode-items met kunstwerken. El Mouhandiz is een Nederlands-Marokkaanse kunstenaar en artistieke duizendpoot uit Rotterdam. Dit voorjaar toerde ze door Nederland met haar theatervoorstelling 'Thuis, Ontheemd #2'. Kunsthistorica Alexandra van Dongen is conservator vormgeving bij Museum Boijmans Van Beuningen en maakte als gastcurator tentoonstellingen bij andere musea, waaronder Powermask met modeontwerper Walter Van Beirendonck. 

Fun
Modest fashion werd als begrip neergezet door Mary Kate en Ashley Olsen, twee Amerikaanse tweelingzussen. Nadat ze als kindsterren in de televisieserie Full House wereldberoemd werden, zetten ze The Row op, hun eigen modemerk met verhullende kleding. Modest fashion dringt ook door in Hollywood, signaleerde Vogue onlangs. Zo draagt superster Taylor Swift regelmatig modest fashion. ‘Sommige mensen denken dat vrouwen gedwongen worden zich modest te kleden, maar het is fun en je hoeft niet langer te denken dat je een seksobject bent van de man’, zegt een Amerikaanse ontwerpster in het modeblad.

Programmering
Het randprogramma bij de tentoonstelling richt zich op het verbinden van mensen met een verschillende culturele en religieuze achtergrond. Er komen Labs en Fairs voor makers en liefhebbers. De programmering sluit aan bij het programma Mijn Schiedam, waarbij het museum samenwerkt met Schiedammers. Het Stedelijk Museum Schiedam is voor deze nieuwe manier van werken als enige niet-Engelstalige organisatie en één van vijf musea geselecteerd voor de ‘first wave’ van het internationale project OFFBYFORALL. 

Met dank aan
Het museum kan de expositie organiseren dankzij onder meer de (financiële) steun van: Gemeente Schiedam, Gieskes-Strijbis Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Erasmus Stichting, S’DAM.

Eerste foto onder: gastcurator Rajae El Mouhandiz houdt haar speech voorafgaand aan de opening van de door haar samengestelde tentoonstelling, minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (rechts op de foto) en museumdirecteur Deirdre Carasso (midden op de foto) 

Tweede tot en met zesde foto onder: impressie van de tentoonstelling

Zevende foto onder: V.l.n.r. Vera Selhorst, Alexandra van Dongen, Deirdre Carasso, Said Mahrouf, Ingrid van Engelshoven​ en Rajae El Mouhandiz

(foto's door Jan Schrijver)

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker