De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Podcast Hoogstraat is nu te horen

Podcast Hoogstraat is nu te horen

SCHIEDAM - Stedelijk Museum Schiedam start met een podcast. Vanaf vandaag  is de eerste aflevering te beluisteren. De eerste serie aan podcasts heeft als thema de Hoogstraat in Schiedam.

Een podcast is een audiouitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs. De term podcast is een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor 'uitzenden'). (Bron Wikipedia, hier lees je meer algemene informatie over het begrip podcast).

"Elk seizoen nemen we je mee op pad langs Schiedammers die vertellen over hun leven, hun dromen en angsten. De podcast doet niet aan hokjes en doorkruist de stad op zoek naar unieke verhalen", zo schrijft Merel van der Vaart, conservator stadsgeschiedenis bij het Stedelijk Museum Schiedam. Met 'een seizoen' wordt in de podcastwereld een serie samenhangende onderwerpen bedoeld.

Over het eerste seizoen van de podcast van het museum zegt Merel van der Vaart: "Er zijn 131 Hoogstraten in Nederland. Wat maakt de Hoogstraat in Schiedam dan zo bijzonder? Net zoals heel veel Nederlandse winkelstraten, heeft de Hoogstraat in Schiedam het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad. Maar na grote leegstand gaat het nu weer beter met de straat." In de eerste serie podcasts neemt Merel van der Vaart je mee langs winkeliers en winkelaars die de straat hebben zien veranderen. Wie bepaalt hoe de straat eruitziet? En is een winkelstraat maakbaar, of speelt geluk (of pech) ook een rol?

In de podcast wordt dankbaar gebruikgemaakt van materiaal dat werd verzameld voor de vorig jaar door het Stedelijk Museum Schiedam gehouden tentoonstelling over de Hoogstraat. Hier lees je enkele artikelen over deze expositie:
Je kocht het in de Hoogstraat
Heb jij spullen of verhalen Hoogstraat
Rosa's naam leeft voort in het museum
Van smalste klerenwinkel tot Casa

Deze serie bevat vijf afleveringen. Vanaf vandaag staat de eerste aflering online, aanstaande vrijdag deel 2, en zo elke vrijdag een nieuwe aflevering. Hier kun je aflevering 1 en de trailer van de podcast beluisteren. Het tweede seizoen zal gaan over Schiedam als regenboogstad. 

Foto 1: directeur Deirdre Carasso (rechts) van het Stedelijk Museum Schiedam in de deuropening van haar kantoor aan de Hoogstraat (fotografie: Mieke Lindeman) 
Foto's 2, 3 en 4: enkele foto's van de drukbezochte expositie over de Hoogstraat (foto's door Jan Schrijver en Louise Melchers)


Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: