De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Ajax die huilt en 'veilige handel' Tara

Ajax die huilt en 'veilige handel' Tara

SCHIEDAM - Eugène uit Schiedam had maandag glazen schaaltjes en twee beeldjes naar de opnamedag van Tussen Kunst en Kitsch in het Stedelijk Museum Schiedam meegebracht. Zijn objecten waren niet echt veel waard. De uitleg bij het beeld dat Eugène hier laat zien, was verrassend.

Jaap Polak is gespecialiseerd expert in objecten die van buiten Europa afkomstig zijn. Eugène: “Jaap Polak vertelde me het volgende: ‘Dit beeld is een Tara, een vrouwelijke tegenpool van een Bodhisattva ofwel een gemalin van een Bodhisattva. Waarschijnlijk werd het zo’n 40 jaar geleden gemaakt in Nepal. Er was daar toen veel handel in, via jongeren die erheen gingen om hasj te roken. Het meenemen van deze beelden was een veilige manier om geld te verdienen, in tegenstelling tot hasj.’ Ik vertelde dat de oma van mijn vrouw het beeld had gekocht van de missie. Polak: ‘O ja, dat kan ook, die hadden ook geld nodig. Maar het beeld is dus toeristisch.” Waarde van het beeld toch nog 350 à 400 euro.

Ook Arie en Sonja (tweede foto onder) hadden maandag een beeldje meegebracht. Dat bleek echt heel weinig waard te zijn. Arie: “Tientjeswerk is het, meer niet, maar we weten nu wel wat het voorstelt: de Griekse held Ajax. We dachten al tranen in de ogen te zien..”
 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: