De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

35.000 steentjes voor de Korenbeurs

Architect nodig voor herbouw in Lego

Architect nodig voor herbouw in Lego

SCHIEDAM - De bouw van de Korenbeurs is in februari begonnen, van de replica wel te verstaan. 35.000 steentjes zijn ervoor nodig. Het wordt heel realistisch en dus dient er gebouwd te worden volgens een bouwplan. Er ging een heuse architect aan de slag om de Korenbeurs in Lego-stenen te ontwerpen. Op de foto boven zie je de architect, Wouter Robers, die een kijkje neemt bij de vorderingen van het bouwproject.

door Jan Schrijver

Wouter Robers is de overbuurman van De Bibliotheek Schiedam. Hij woont in het zogenoemde 'Roelants-pand'. Hij is aan de TU in Delft opgeleid, maar in de opleiding was niet begrepen het op schaal nabouwen van bestaande gebouwen met Lego-stenen. "Nee, dat zit niet in de opleiding", beaamt hij met een grijns op het gezicht, "maar ik had er - voordat ik met het op schaal in Lego ontwerpen van de Korenbeurs begon - wel al ervaring mee opgedaan. Ik had ons eigen huis aan de Lange Haven 141 namelijk al eens minutieus in Lego nagebouwd, heel leuk om te doen trouwens." De bouw heeft vorige week enkele dagen stil gelegen. "Een tijdelijke bouwstop", zo licht Wouter Robers toe, "er moesten enkele materialen nabesteld worden; het is net als in de echte bouwwereld."  

Hier lees je: wie vindt gouden ticket in de Bieb?

De Bibliotheek Schiedam is in 2020 honderd 100 jaar open. Dat wordt feestelijk gevierd. Onderdeel van de viering is het op schaal 'nabouwen' van De Korenbeurs, het historische gebouw waarin de bibliotheek sinds enkele jaren de hoofdvestiging heeft. Met liefst 35.000 LEGO-stenen worden alle details, tot en met de binnentuin aan toe, nagebouwd. Het te bouwen schaalmodel is ongeveer anderhalve meter bij anderhalve meter in oppervlakte. Er zijn om de bouwplaats heen bouwsteigers, zoals je kunt zien op de foto's. Ook een in hoogte verstelbaar platform wordt neergezet om de LEGO-bouwwerkzaamheden soepel te laten verlopen. Het is de bedoeling dat het LEGO-bouwwerk in de feestmaand maart 2020 grotendeels afgerond is. Stap gerust binnen bij de bibliotheek om met eigen ogen te zien hoe de bouw vordert. 

De bouwplaats staat op de plek van het 'spiegelhuis', dat vooral bij kinderen populair was en bij hun ouders om een leuke foto te kunnen maken van hun kroost tussen wat leek een woud van bomen (zie vierde foto onder buitenkant, vijfde foto onder binnenkant). 

Hier lees je ons eerdere artikel: start eeuwfeest bibliotheek

De bibliotheek geeft op een speciale website informatie over de jubileumactiviteiten: www.100jaaropen.nl

Eerste foto onder: Informatiespecialist van de Bibliotheek Edmond Steens medio februari met de bouwtekening naast zich geknield op de bouwplaats 

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam. Alvast dank.​

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker