De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Praalparades en Turkenrellen

Blogserie 'Turks brood met hagelslag'

Blogserie 'Turks brood met hagelslag'

SCHIEDAM - Oktober is de Maand van de Geschiedenis. In deze maand presenteert het Stedelijk Museum Schiedam elke vrijdag een verhaal over de relatie tussen Schiedam en Turkije. De vier blogs die op de website van het museum staan, komen uit de pen van Süeda Işık (1997), journaliste, student geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en geboren en getogen Schiedammer.

Haar ouders emigreerden in de jaren zeventig vanuit het Turkse Kilbasan naar Schiedam. De laatste dag van de maand - zaterdag 31 oktober 2020 - vormt een online event de afsluiting. Daarbij gaan Schiedammers met Turkse roots in gesprek over de onderwerpen die Işık aansnijdt. De landelijke Maand van de Geschiedenis die elk jaar een ander thema kent, gaat dit jaar over Oost/West. Abdelkader Benali schreef het essay.

Mengelmoes
De vier verhalen van Süeda Işık verschijnen onder de titel Turks brood met hagelslag. ‘Als Schiedammer met een Turkse achtergrond is zowel mijn leven als identiteit een mengelmoes van de Nederlandse en Turkse cultuur’, legt ze uit. ‘Ik lunch graag met hagelslag op Turks brood. Ik draag een hijab en ga naar punkconcerten.’ Haar vier verhalen gaan over de culturele uitwisseling, die vier eeuwen teruggaat. Historische feiten vermengt ze met persoonlijke gebeurtenissen. Ongeveer 10% van de Schiedammers heeft Turkse roots.

Praalwagens
In haar eerste bijdrage schrijft Işık over Cornelis Haga (1579-1654). Ook zijn wieg stond in Schiedam. Op 34-jarige leeftijd verhuist Haga naar het Ottomaanse Rijk om als eerste ambassadeur van de Republiek der Verenigde Nederlanden aan de slag te gaan. Hij krijgt een ‘adellijke’ ontvangst die volgens pamfletten uit die tijd ‘peperduur en vol vreugde’ is. Işıks ouders worden minder feestelijk ontvangen, blijkt uit haar eerste verhaal dat de titel Praalparades en Turkenrellen meekreeg. Het is op de website van het museum te lezen.

Baard
In de drie volgende verhalen gaat Işık in op de lange baard van Haga - een mix van de Hollandse en Turkse cultuur - en bespreekt ze de melancholie van migratie. In haar laatste bijdrage kijkt ze naar de culinaire uitwisseling. Hoe hebben de Turkse en Nederlandse keuken elkaar beïnvloed? En wanneer begon dat eigenlijk? ‘Zeg me wat je eet en ik vertel je wie je bent’, zei een beroemde Franse kok aan het begin van de negentiende eeuw. En zo is het maar net.

Foto's:
•    Süeda Işık, Zelfportret met Fistik, 2020
•    Anoniem (Noordelijke Nederlanden), Portret van Cornelis Haga (1578-1654), c. 1645. Collectie: Mauritshuis

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker