De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Een oude atlas leidt tot nieuwe collages

Collages op de kaart in Schiedam

Collages op de kaart in Schiedam

SCHIEDAM - Je neemt een Nederlandstalige antieke wereldatlas. Je knipt bladzijden uit en stuurt die naar kunstenaars in 37 landen, met het verzoek om een collage te maken. In België deed het Coupee Collage Collective dit. Het resultaat is nu in Schiedam te zien bij KunstWerkt. 

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

Resultaat is een collectie van 360 collages, van 183 kunstenaars uit 37 landen. Dit resultaat, 'World Collage Atlas' genoemd, gaat nu de wereld rondreizen. Er waren enkele antieke atlassen nodig om voldoende pagina's wereldwijd te kunnen versturen. Het resulterende aantal van 360 collages is gelijk aan het aantal pagina's van de in 1939 in België gedrukte Patria wereldatlas.

De eerste stop was voor de Belgische initiatiefnemers in eigen land, bij de op het gebied van collages vermaarde Verbeke Foundation. De Stichting KunstWerkt heeft de eer de tweede stop te zijn op deze wereldreis.

Bij Kunstwerkt aan de Boterstraat 81 in Schiedam hangen  tot en met 1 november 2020 de collages aan de muur. Gedurende de expositie zijn achttien kunstenaars van KunstWerkt bezig zeventien collages te maken. Er hangen er al enkele, aan het einde van de expositie zullen ze er alle zeventien hangen, gekoppeld aan een kaart van Schiedam die door Nikolaj Dielemans (een van de 18 kunstenaars; hij maakt ook een collage) op de muur is geschilderd. 

Er zijn ook activiteiten georganiseerd rondom deze tentoonstelling. Zo was er afgelopen zondag een workshop, waarin deelnemers collages maakten op een wereldbol. Deze driedimensionale collages werden gefotografeerd door Aldo Hoeben en in een 3D-systeem gezet.

Deelnemende leden van Stichting KunstWerkt die een collage maken:
Marita Beukers, Mirjam Boomert, Gerrit Bruins, Ilona Bruins, Nikolaj Dielemans, Kaije Feenstra, Nancy Hoogstad, Carine Hooykaas, Yvon Koopman, Zhanhong Liao, Astrid Meijer, SAGE (duo), Tessa Schlechtriem, Annemarie van Ulden, Karin de Visser, Andie Wieringa en Sasha Zuidam.
Hun collages worden in Ruimte in Beweging tentoongesteld (deze collages reizen niet mee de wereld rond).

Foto's: workshop, Nancy Hoogstad legt het idee van de atlas uit, Aldo Hoeben laat een wereldbolcollage zien, Karin de Visser bij haar sculptuur DNA van de Gorzen, Nancy Hoogstad aan de workshoptafel, Nikolaj Dielemans voor de door hem geschilderde kaart en Yvon Koopman bij haar collage geïnspireerd door haar parkeerpaaltjes/stronkjes in Nieuwland

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker