De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Let’s be Gypsies:

Django Reinhardt is the limit!

Django Reinhardt is the limit!

VLAARDINGEN/SCHIEDAM - Het aloude adagium indachtig, dat je pas echt een zigeuner bent als je zonder geld van optreden naar optreden kunt reizen, stapte Let’s be Gypsies op zaterdag 15 augustus monter, vief en kwiek in de bus. Koppelde daaraan een triplex caravan en toerde van Arnhem en Nijmegen via Django Reinhardt-fähige locaties tot aan het Saint-Romain-la-Virvée van wijngoeroe Ilja Gort en weer terug naar Vlaardingen.

door Peter Joore

Het werd een week van lachen, gieren, brullen, blowen, weinig slapen, vroeg opstaan en geboorte (Liberchies, België), leven (o.a. woonwagenkamp bij Parijs) en de dood (Samois-sur-Seine, Frankrijk) van hun held Django Reinhardt. Voor wie er niet bij was: eind dit jaar verschijnt een muziekdocumentaire met als hoofdpersoon dit (ont)roerende grensoverschrijdende weekje. Dat deze trip de opmaat vormt voor een binnen enige jaren te maken ultieme zigeunertocht naar India (de bakermat van zigeuners), compleet met bus plus caravan […] maakt op voorhand hongerig.

Leidraad van de afgelopen augustusweek was, als eerder gememoreerd, Django Reinhardt. De autodidactische gipsygitarist met links een mankerende pink en ringvinger, die haast op zijn eentje de opzwepende en zo kenmerkende muziekstijl Jazz manouche tijdens het interbellum op de internationale muziekkalender wist te krijgen, mag zich verheugen op een waardig en welgemeend Vlaardings eerbetoon.

De optredens van Let’s be Gypsies in België, Frankrijk en ons vaderland kenden gedurende die late augustusweek naast vaste bezoekers de heer en mevrouw Corona een zowel in getale als gezicht een wisselend publiek. De ene keer bij een halfvol restaurant op het terras in ruil voor een voedzaam maal, kenmerkte de andere gig zich door het, zij het soms spaarzaam, binnenrollen van baar geld. De mobiele kas raakte echter nooit overvol, noch kwam de bodem dreigend in zicht.

Op het verste punt, bij Ilja Gort op zijn chateau - La Tulipe de la Garde -, bestond de vergoeding uit lokaal driesterrenvoer en een doos gesigneerde huisgemaakte Slurp! Door de band werd opgemerkt dat de enige jaren geleden uit een helikopter in zijn ruim bemeten achtertuin neergestorte zwarte vleugel vrijwel was vergaan tot een haast onherkenbare amorfe hoop hout, zwart en wit ivoor, witvilten dempkussentjes en een wirwar aan losgerukte en woest opgekrulde snaren. Hoe je bij Ilja Gort komt op het chateau om op nota bene een familiefeest te mogen musiceren? Dat is geen vileine truc of hogere wiskunde, maar slechts een kwestie van mailen en vragen. Assertiviteit is de sleutel tot menig open deur of poort naar een Frans chateau.

Door alle pandemische medische heisa, waar ook het rustieke Saint-Romain-la-Virvée mee te kampen had, in combinatie met als “rood” aangemerkte locaties gelijk lichtstad Parijs, verwerd de Django Reinhardt-odyssee net niet dat wat er op voorhand van werd verwacht. Het mocht de pret niet drukken. Dat zal de door cameraman Robin en zijn regisserende Duitse muze vastgelegde documentaire later dit jaar duidelijk maken.

‘Na een ietwat haperende en zoekende start, want onbekend en dus onbemind, spetterde de dramatiek ervan af,’ aldus violist Erik Koning en bassist Ton Voskuilen, de Vlaardinger die in Schiedam werkzaam is (op de Sg Spieringshoek). ‘Los nog van het feit dat we onderweg met enige regelmaat zijn weggestuurd door de politie. Soms van ons zelfbedachte straatpodium. Een andere keer omdat we illegaal kampeerden. Zigeuner willen zijn vereist, naast onze muzikaliteit, ook aanpassing van een licht kapitalistische levensstijl.’

Dat Let’s be Gypsies, de band die afgelopen jaren vaste gast was op Music Distillery in Schiedam, frequent werd tegengewerkt dus door de heer en mevrouw Corona en de verre van goedkope Franse péages, uiteindelijk net niet helemaal zonder de financiële reserves aan te spreken meer dan 2.000 km in een achtdaagse Beatle-week wist te ronden, mag de pret niet drukken: Indrukken blijven, ervaringen rijpen, de documentaire ligt op de snijtafel en zigeunerbakermat India komt almaar dichterbij.

Wordt vervolgd met de kriebel als van verliefdheid in de onderbuik.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker