De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Lezing over:

Een Leeg Huis van Marga Minco

Een Leeg Huis van Marga Minco

SCHIEDAM - Op zaterdagmiddag 20 april geeft Neerlandicus Hans Overheul in de Korenbeurs in Schiedam opnieuw een gratis toegankelijke lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. Deze keer over: 'Een Leeg Huis' van Marga Minco.

Marga Minco werd als Sara Menco in 1920 geboren in Breda. Haar veel vertaalde oorlogskroniek Het bittere kruid (1957) is een klassieker uit de Europese literatuur over de Tweede Wereldoorlog. Minco wordt vooral bewonderd om haar zuivere en sobere taalgebruik. 'Haar proza,' aldus criticus Michiel Krielaars in 2015, 'leest bijna alsof het gisteren werd geschreven, zo helder en indringend is het, zo goed van sfeer en zo vol verdiepende waarnemingen.' In Een leeg huis (1967) schetst Marga Minco een beeld van de chaotische periode vlak na de bevrijding. Op geraffineerde wijze gebruikt ze flashbacks, waarmee ze de belevenissen van een vooruitstrevende jonge vrouw in de tussenliggende periode zichtbaar maakt. Voor haar gehele oeuvre ontving zij in 2005 de Constantijn Huygensprijs en in 2019 de P.C. Hooftprijs.

Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. De eerste helft van de lezing vertelt Overheul over het boek en de schrijver. Na de pauze is er gelegenheid tot een gesprek en het stellen van vragen. Het is plezierig als je het boek van te voren hebt gelezen, maar niet noodzakelijk. Het kan natuurlijk ook dat Overheuls verhaal je inspireert het boek te gaan lezen.

Welke boeken er aan de orde komen in deze cyclus van lezingen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld; een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom. De toegang is gratis. Bij voldoende belangstelling wordt de lezingencyclus in het najaar voortgezet en wordt bekeken of er ook oorspronkelijk Engelse, Franse, Duitse (wellicht Russische) klassiekers aan de orde kunnen komen. 

Toegang: gratis | Plaats: Beurszaal (1e etage) in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam | Tijd: 20 april, van 14:00 tot 15:30 uur.  

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook op de hoogte van het literair nieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker