De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Funda wint Volkskrant Prijs

Funda wint Volkskrant Prijs

SCHIEDAM - Funda Gül Özcan heeft de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019 gewonnen. Op 16 maart werden de genomineerden van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019 in Stedelijk Museum Schiedam door kenners uit de Nederlandse kunstwereld voorgesteld aan het publiek. Tijdens radioprogramma Opium werd gisteren de winnaar bekendgemaakt. Hun werk is tot en met 16 juni a.s. in het museum te zien.

door Louise Melchers

”Haar werk kan zowel acopalytisch zijn, als fun, donker en licht, technisch vaardig, maar ook ontroerend simpel”, zei de jury over de winnares. Het werk van Funda Gül Özcan (1984) lijkt nog het meest op een grote kijkdoos. Funda: "Ik kon hier niet mijn meest luidruchtige werk neerzetten, dat staat momenteel in de Kunsthal in Rotterdam. Het werk dat hier in Schiedam staat bestaat wel uit meer lagen, 5 in plaats van 3." Ze zette het werk speciaal voor deze tentoonstelling in elkaar. Bart Rutten (vierde foto onder, links op de foto), directeur van het Centraal Museum in Utrecht, nomineerde Funda Gül Özcan vanwege de manier waarop zij het persoonlijke met het maatschappelijke vermengt. Met het winnen van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019 krijgt zij een geldprijs van 10.000 euro en een boekpublicatie eveneens ter waarde van 10.000 euro. 

De andere genomineerden voor deze twaalfde editie van de VBKP waren Lonneke van der Palen (1985) en Neo Matloga (1993). Lonneke van der Palen (tweede foto onder) is fotografe. Robin de Puy: "Zij weet in haar werk prachtig te spelen met licht, kleur en vorm." Neo Matloga (derde foto onder) werd genomineerd door kunstverzamelaar Rattan Chadha: "De figuren op de schilderijen zijn zoekend en onvoorspelbaar. Wat spreekt er uit hun zielen?".

Je kan in het museum nog stemmen voor de publieksprijs. Tijdens de Volkskrant dag op 2 juni wordt die uitgereikt. Voor de publiekswinnaar is na afloop van de tentoonstelling een bedrag van 2.500 euro beschikbaar. 

Speciaal voor kunstenaars vindt op 17 mei de workshop FutureProof?! plaats voor praktische tips om je visie te formuleren. Met medewerking van diverse experts, waaronder Femmy Otten, Navid Nuur en Sacha Bronwasser. Futureproof?! is samengesteld door In4Art. Op 24 mei kunnen kunstenaars ook terecht bij de smARTdates. Meer informatie op de website stedelijkmuseumschiedam.nl.

Foto boven: Funda Gül Özcan wint de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019. Fotografie: Simon Lenskens
Foto onder geheel rechts: Detail van de installatie van Funda Gül Özcan in het Stedelijk Museum Schiedam. Fotografie: Aad Hoogendoorn
Overige foto's door Louise Melchers en Jan Schrijver

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker