De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Vijftig kunstenaars exposeren in heel Schiedam

Hang je deze poster achter jouw raam?

Hang je deze poster achter jouw raam?

SCHIEDAM - Maar liefst vijftig Schiedamse kunstenaars gaven gehoor aan de oproep van het Stedelijk Museum Schiedam om een afbeelding van hun kunstwerk naar het museum te sturen. Deze komen op posters in de stad te hangen, zoals deze poster met het werk 'Van Achter de Wolken' van Michalina Malolepsza. Je kunt ook een poster achter je eigen raam hangen. Hieronder lees je hoe je gratis een poster kunt bemachtigen.

Of je kunt een poster zien van een van de 49 andere kunstenaars die een inzending stuurden: Adrianus, Albert de Bruin, Aldo Hoeben, André Pielage, Ankie Manders, Annemarie van Grinsven, Annemarie van Ulden, Atelier LAK, Bo-Danique Bloem, Bram Uil, Carolina Koster, Dick Berckenkamp, Diederik Klomberg, Esther van der Eerden, Esther van Duffelen, Esther Zitman, Frans Huisman, Frieda Mellema | lab 71, Gerrit Bruins, Henny van Leeuwen, IAMTHEVISUALIST, Inge Hoefnagel, Inge van Haastert, Isra Páez, Jacques Tange, Jeffrey Burger, John Middelkoop, Klowntjepiet, Margi Geerlinks, Marian Langelaan, Michalina Malolepsza, MilleLuci, Mirjam van den Haspel, Nancy Roeters, Nikolaj, Paul de Graaff, Pien Senders - Westerveld, Rob van der Ven, SAGE, Sander Groen, Sarah van der Pols, Sasha Zuidman, Sebastiaan Straatsma, Sjef van Duin, Tobias Lengkeek, VELD & VAAS, Vivian Ammerlaan, Willem den Broeder, Yvon Koopman.

Het doel van deze actie van het museum is om troost te bieden aan Schiedammers in deze tijden van corona. Onder de titel 'Troostkunst uit Schiedam, voor jou, van mij'  maakte het museum van elk van de 50 inzendingen een affiche. Daarmee geeft het de kunstenaars financieel ook een steuntje in de rug. Directeur Deirdre Carasso zegt overdonderd te zijn door het aantal deelnemende kunstenaars. ‘Zo fijn om te merken hoeveel mensen de kracht van verbeelding gebruiken om troost te bieden.’ Het initiatief kwam mede tot stand dankzij het De Groot Fonds en het Fonds Schiedam Vlaardingen.

De kunstenaars lieten zich inspireren door de titel van het project en het coronavirus. Aldo Hoeben maakte letterlijk een ‘bakkie troost’: een kopje koffie. Er is de poes van Jacques Tange die troost bieden kan bieden. En de omhelzing die Sarah van der Pols stuurde. Theo Gootjes tekende een soort mens- en vogelfiguurtjes (afbeelding boven). Het is zijn commentaar op het coronavirus dat van dier naar mens sprong. Hij maakte het tijdens de vogelgriep en was daarmee zijn tijd ver vooruit. Zonder corona zou de solotentoonstelling met Gootjes’ politieke tekeningen nu in het museum zijn te zien. De deuren van het museum zitten sinds half maart op slot.

De kunstenaars reageerden enthousiast op de oproep om troostkunst te maken, meldt het museum, dat reacties kreeg als ‘Wat een geweldig mooi initiatief’ en ‘Wat fantastisch, leuk, inspirerend en positief’. De affiches die nu van hun werk zijn gemaakt, staan op de website van het (thuis)museum. De ontwerpen hangen van 5 mei tot en met 15 juni 2020 op straat in Schiedam. Ook zijn ze te zien achter de ramen van de huizen in Schiedam. Er komt ook een video met het werk van de deelnemende kunstenaars op de website van het museum. 

Wil je een van deze posters achter je raam hangen? Stuur dan een mailtje met je top 3 van kunstwerken en het formaat dat je voorkeur heeft, A3 of A2. Mail dat samen met je adres naar jessie@stedelijkmuseumschiedam.nl. Er zijn heel wat exemplaren, maar op = op! Zie je deze poster op straat in Schiedam en heb je er een foto van gemaakt? "Mail je foto, dan delen wij ‘m via onze sociale media-kanalen", zo nodigt het museum je uit. "Of deel hem zelf #troostkunst #stedelijkmuseumschiedam."

Een aantal affiches is ook verkrijgbaar als ansichtkaart. Je kunt een setje van tien bestellen à € 15 exclusief verzendkosten en op die manier de kunstenaars extra steunen. Stuur daarvoor een mail naar jessie @stedelijkmuseumschiedam.nl. Ook gaat het museum gratis kleinere setjes verspreiden onder het personeel van de Frankelandgroep om de medewerkers een hart onder de riem te steken.

Afbeeldingen: diverse affiches van het Stedelijk Museum Schiedam met Troostkunst

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker