De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Leeskring Nederlandse Klassiekers behandelt boek J. Bernlef

Hersenschimmen (van dementerende man)

Hersenschimmen (van dementerende man)

SCHIEDAM - Op zaterdagochtend 19 oktober geeft Neerlandicus Hans Overheul in de Korenbeurs in Schiedam een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. Deze maand over Hersenschimmen van J. Bernlef. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

Hersenschimmen is een roman uit 1984 en heeft alle kenmerken van een moderne klassieker. In 2010 verscheen de vijftigste druk. Het boek werd in 1988 verfilmd. Hersenschimmen wordt verteld vanuit het perspectief van de ik-persoon Maarten Klein, een 71-jarige man die begint met dementeren. Zijn geestelijke vermogens verslechteren naarmate het verhaal vordert, terwijl zijn omgeving zich afvraagt wat er met hem aan de hand is. Het wordt het steeds moeilijker voor Maarten om zaken en personen uit het heden en het recente verleden te herkennen en keert hij in zijn eigen beleving steeds verder terug naar vroegere tijden in zijn leven. Soms is hij ogenblikken helder, dan weer ver weg. De schrijfstijl en zinsbouw worden aan het einde van het boek heel fragmentarisch en daardoor lastig te begrijpen. Hiermee tracht Bernlef te beschrijven wat er in het hoofd van iemand met dementie omgaat. J. Bernlef is pseudoniem voor Hendrik Jan Marsman (Sint Pancras, 14 januari 1937 – Amsterdam, 29 oktober 2012).

Het is plezierig als je het boek van te voren hebt gelezen, maar niet noodzakelijk. Het kan natuurlijk ook dat Overheuls verhaal je inspireert het boek te gaan lezen.
    
De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt, tussen oktober en mei, elke derde zaterdagochtend van de maand plaats in de bibliotheek in de Korenbeurs. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld; een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom. De toegang is gratis.

Toegang: gratis | Plaats: Beurszaal (1e etage) in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam | Tijd: 19 oktober, van 10:30 tot 12:30 uur.   

Foto onder: J. Bernlef (foto door Dh3201 - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3768667 )

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker