De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Nationaal Jenevermuseum feestelijk heropend

Hoe kun je gratis naar Jenevermuseum?

Hoe kun je gratis naar Jenevermuseum?

SCHIEDAM - Donderdagmiddag is het Jenevermuseum feestelijk heropend. Volgende week kunnen Schiedammers het museum gratis bezoeken. Lees verder wanneer en hoe.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

Schiedammers kunnen van dinsdag 9 april tot en met vrijdag 12 april gratis naar het gisteren feestelijk heropende Jenevermuseum toe. Dat kan door de coupon van het Jenevermuseum uit het Nieuwe Stadsblad te knippen en ingevuld bij de kassa in te leveren. Per ingevulde coupon mogen er twee Schiedammers gratis naar binnen. 

Ze kunnen er de ingrediënten voelen en ruiken. Bij een lange rij met flessen kun je als bezoeker de verschillende soorten distillaten ruiken. Zoals in een parfumeriewinkel zijn er rubberen blaasbalgjes waarmee je de vloeistof kunt verstuiven (zie foto boven). Het vormt een gevarieerd genot voor het reukorgaan. Er is een kleurrijke opstelling van de reclamemiddelen van de verschillende jenevermerken. De nieuwe bibliotheek in het museum is afgeschermd door een glazen wand met daarin een fraaie collectie jeneverglazen. Op een zaal is een zithoek, waar je als bezoeker desgewenst je eigen herinneringen aan de jeneverindustrie kunt (laten) optekenen en waarmee je zodoende mee kunt helpen aan het vormen van een jeneverwiki. Er is een kast met historische foto's van jenevermerken en hun respectieve families, gesorteerd op merk/familienaam. Het is een greep uit wat er te doen en te zien is. Onveranderd is dat je op de begane grond kunt ervaren hoe de jenever gemaakt wordt en dat je de proef op de som kunt nemen in de proeverij. 

Op de eerste etage van het Jenevermuseum sprak gistermiddag vanuit de deur een acteur (zie tweede foto onder) de genodigden toe met een verhaal over het verleden en heden van jenever. Hij verhaalde over de fictieve familie Schiebende (dit is de familie die de hoofdrol speelt in de Escaperoom van het museum) en over de echte distillateursfamilie Melchers, die onder het merk Locomotief een kwaliteitsjenever vervaardigde in de panden aan de Lange Haven waar nu het museum is gevestigd. 'Ach u weet wel, de trein was in de negentiende eeuw een noviteit in ons land, en de familie Melchers speelde daar heel goed op in met de merknaam Locomotief (zie vierde foto onder). Men ging met de tijd mee, het waren de toenmalige noviteiten', wist hij - als man 'omhangen met de sleutels tot de geheime recepten van alle distillateurs' - te vertellen.

Na deze rede vanaf de eerste verdieping van het museum, barstte het spektakel los. John Massaar, directeur van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., liet het stoomschip de Heibok no. 4, dat voor de deur van het Jenevermuseum in de Lange Haven lag, een oorverdovend stoomfluitgeluid produceren. Voor de ingang van het pand - en wat wil je anders bij een museum voor stokers en branders -  stegen vlammen en rook op. Behalven vlammenzuilen en rookpotten, zorgde een confettikanon voor een feestelijk tintje. De deuren openden zich en de honderden genodigden gingen - nieuwsgierig naar het vernieuwde museum - naar binnen. 

Via deze link lees je ons eerdere artikel over de vernieuwde zalen in het museum.

 

3 commentaar(en) op artikel "Hoe kun je gratis naar Jenevermuseum?"

jammer voor de werkende mensen dat het door de weeks is

Door: Tjally Op:

Het is en blijft een zuipverleden; heb het museum al met 4 directeuren gezien, steeds wordt het weer afgebroken. Je moet wel van een slokje houden om er te mogen werken, of juist daarom willen werken......

Door: Marco van Vliet Op:

Goedemorgen,

Wat een leuke actie om gratis naar het jenevermuseum te mogen. Helaas heb ik geen stadsblad dus ook geen coupon. Hoe kan ik alsnog aan een coupon komen?

Vriendelijke groet,

Petra Kramer

Door: Petra Kramer Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: