De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Hollandse vrouwen dragen de huik

Hollandse vrouwen dragen de huik

SCHIEDAM - Modest fashion is mode voor vrouwen die hun huid willen bedekken. "Het lijkt een nieuw fenomeen, maar niets is minder waar. Het gaat al een paar eeuwen mee", schrijft het Stedelijk Museum Schiedam waar de tentoonstelling Modest Fashion te zien is. Alexandra van Dongen geeft een lezing. 

De zestiende- en zeventiende-eeuwse Hollandse huik, een vrouwenmantel van top tot teen, heeft een Arabisch-Andalusische oorsprong: de haik. Hoe zit die bi-culturele relatie in elkaar? Gastconservator Alexandra van Dongen geeft hierover op zaterdag 26 oktober 2019 in het Stedelijk Museum Schiedam een lezing tijdens de Maand van de Geschiedenis. Ze is conservator vormgeving bij Museum Boijmans Van Beuningen en werkt als gastcurator bij andere musea.

Fashionable en bedekt
De lezing sluit aan bij de tentoonstelling Modest Fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst. De creaties zijn fashionable en bedekt. Vrouwen die niet mee willen doen aan de ‘esthetiek van het bloot’, dragen het, gelovig of niet. De tentoonstelling Modest Fashion loopt t/m 9 februari 2020.

Spaans/Arabische adel
In de zestiende- en zeventiende eeuw was de huik een fashionable vrouwenmantel, die van de Spaans-Arabische adel in Andalusië naar de Nederlanden overwaaide. De huik of beter haik kwam oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Op veel geschilderde en gegraveerde kunstwerken uit die tijd dragen Hollandse vrouwen de huik. De mantel van top tot teen heeft soms een snavelvormig uiteinde aan de voorkant, waardoor vrouwen de bijeengebonden stof op het hoofd kunnen dragen.

Za 26 oktober, 13.00 - 14.00 uur
Lezing over de relatie tussen de haik en de huik door Alexandra van Dongen
Gratis, excl. entree. Graag aanmelden via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl

Foto's:

W. Hollar, Hollandse vrouw, 1643. Universiteit Bibliotheek Leiden

Perrine Philomeen, Hajib in Transition, 2018

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker