De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Jeneverglaasjes niet in de glasbak

Jeneverglaasjes niet in de glasbak

SCHIEDAM - Schiedammer Fred en zijn zoon Dennis begonnen maandagochtend tijdens de opnamedag voor Tussen Kunst en Kitsch bij taxateur Kitty Laméris, expert in glas en keramiek. Heel voorzichtig had Fred een aantal glaasjes van verschillende grootte op haar tafel gezet. In Schiedam denk je dan al snel aan jeneverglaasjes. 

door Jan Schrijver

Kitty Laméris tikte op de glaasjes en de klank bracht haar de nodige informatie, bijvoorbeeld welke glazen met en welke zonder lood waren gemaakt en of ze in Nederland of erbuiten waren gemaakt. Met haar vingers langs de randjes van de glazen gaand, kon ze iets over de gaafheid zeggen. “Leuk hoe zij vertelde over hoe de verschillende glaasjes gemaakt zijn”, vond Dennis. “Dat valt me niet tegen zeg”, was Fred in zijn nopjes met de door Kitty Laméris geschatte waarde van de glaasjes. De ‘goedkoopste’ doen zo’n 50 euro per glas, andere ruim 200 euro en enkele uitschieters zouden best eens zo’n 450 euro per stuk waard kunnen zijn. 

“Ze stonden in een doos in de garage”, zegt Fred, volgens wie het inderdaad jeneverglaasjes zijn. En hij kan het weten, want hij werkte ooit voor het productschap voor gedistilleerd dat aan de Lange Haven gevestigd was. In Schiedam zullen er waarschijnlijk wel meer mensen zijn die - oude - jeneverglaasjes in huis hebben; niet verstandig dus om ze zo maar weg te gooien in de glasbak.

Na het bemoedigende begin met de glazen haalde zoon Dennis een bord uit zijn tas. Daarvoor dienden zij in het Stedelijk Museum Schiedam waar de opnamedag van het televisieprogramma plaatsvond bij een andere taxateur te rade te gaan. Een half uur later wist Dennis de uitkomst: “Mooi bord, met stukjes leer erin verwerkt, waarschijnlijk uit Marokko, maar wel als ‘toeristisch werk aan te duiden’. Ik had het eigenlijk wel verwacht, maar toch leuk om nu een verhaal bij het bord te hebben.” 

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam en omgeving. Alvast dank.

Onder de volgende links kun je onze eerdere artikelen van deze week over de opnamedag in het museum lezen.
Wat zou het zijn? Kunst of kitsch?

Schilderijen en hun signatuur

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: