De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Unieke kans om eens in een schetsboek te kijken

Kunstenaars doen een boekje open

Kunstenaars doen een boekje open

SCHIEDAM - Vanaf 7 februari is bij Stichting KunstWerkt in Schiedam de tentoonstelling 'Het Schetsboek' te zien.  De expositie biedt de bezoekers een bijzonder kijkje in de schetsboeken van een aantal kunstenaars. Werk dat eigenlijk alleen voor de ogen van deze kunstenaars bedoeld is, maar nu een keer aan het publiek getoond wordt.

door Louise Melchers

Initiatiefneemster van deze tentoonstelling is tekenaar Tineke Weber (1965, foto boven). Tineke: 'Heel veel  kunstenaars hebben wel een of meerdere schetsboeken liggen en die liggen daar maar en dat is eigenlijk heel jammer. Een schetsboek is niet bedoeld als kunstwerk. Het  is alleen voor de kunstenaar zelf, het is niet resultaatgericht, je kunt er van alles in tekenen en niemand kijkt over je schouder mee. Het is zoeken naar wat je triggert, of landelijk en verveeld tekenen. Dat geeft een gevoel van totale vrijheid.'

Tineke vertelt dat schetsboeken vroeger, voor de tijd van Google en snapshots, vaak gebruikt werden om een voorstudie te maken. Er stonden als het ware tekennotities in van bijvoorbeeld een mogelijke compositie of een detail van het werk. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de schetsboeken van de inmiddels overleden schilder Leo Gootjes (1918-1990) die dankzij diens zoon Theo ook op de expositie te zien zullen zijn.

'Elke kunstenaar krijgt een eigen muur waar werk aan opgehangen kan worden dat uiteindelijk naar aanleiding van het schetsboek is gemaakt. Voor dit werk staat een soort lessenaar  waarop de schetsboeken liggen en als bezoeker mag je daar dan gewoon doorheen bladeren. Het idee is dan dat je even alleen kunt zijn met het werk van die persoon,' aldus Tineke.

Tekenaar, schilder, graficus en schrijver willem van hest (1953) gebruikt zijn schetsboek weer op een heel andere manier dan Leo Gootjes, hij maakt er een soort storyboardachtige boeken van. Tekenaar Gerda Busser (1965) die onder meer illustraties maakt, zoekt vormen en maakt in haar schetsboek soms wel 30 versies van zo'n illustratie voordat ze er tevreden over is. Beeldhouwer en beeldend kunstenaar Nancy Hoogstad (1974) maakt schetsen om haar beeldend werk voor te bereiden. Tineke zelf tekent vooral hersenspinsels in haar schetsboeken.

Op deze tentoonstelling, die komend weekend ook meedoet aan Art Rotterdam Week, zijn daarnaast ook schetsboeken en werk te zien van Karin van As (1955, graficus, tekenaar en andere disciplines); Theo Gootjes (1942, tekenaar), René Maagdenberg (1966, beeldend kunstenaar, illustrator, cartoonist, schrijver) en Marijn van der Waa (1963, illustrator, animator en pixelduwer).

'Het Schetsboek' is van 7 februari t/m 10 maart 2019 te zien bij Stichting KunstWerkt in Ruimte in Beweging, Boterstraat 81, 3111 NB Schiedam. De tentoonstelling is te bezichtigen van vrijdag t/m zonder tussen 13.00 en 17.00 uur. Tijdens de openingstijden is vaak ook een van bovengenoemde kunstenaars aanwezig.

Fotobijschriften: boven: Tineke vertelt enthousiast hoe ze te werk gaat; foto's onder: Tineke met haar schetsboeken; Tineke met een uitgewerkt idee uit haar schetsboek.
 

1 commentaar(en) op artikel "Kunstenaars doen een boekje open"

Wordt er erg nieuwsgierig naar. Tineke maakt prachtig werk. Ben benieuwd.

Door: Nico Nieuwdorp Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: