De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Ontdek Schiedamse kantje aan bestseller Maarten 't Hart

Lezing over 'Een vlucht Regenwulpen'

Lezing over 'Een vlucht Regenwulpen'

SCHIEDAM - Op 16 februari geeft Neerlandicus Hans Overheul een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. Deze tweede lezing gaat over: Een vlucht Regenwulpen van Maarten ‘t Hart. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.
 
Een vlucht regenwulpen is de succesvolste roman van Maarten ’t Hart en het boek waarmee hij definitief doorbrak. Een boek met een Schiedams kantje, bovendien. De hoofdpersoon zal zich nooit kunnen onttrekken aan de ‘voorzienigheid Gods’. Alles wat er gebeurt in een mensenleven is voorbestemd. Het boek is ook een ode aan de moeder. Ze is dol op Maarten en overstelpt hem met liefde. Het boek neemt bij verschijnen in 1978 al een voorschot op de maatschappelijke discussie over het klonen van mensen.

De eerste helft vertelt Overheul over het boek en de schrijver. Na de pauze is er gelegenheid tot een gesprek en het stellen van vragen. Het is plezierig als je het boek van te voren hebt gelezen, maar niet noodzakelijk. Het kan natuurlijk ook dat Overheuls verhaal je inspireert het boek te gaan lezen.
    
Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld; een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom. De toegang is gratis. Bij voldoende belangstelling wordt de lezingencyclus in het najaar voortgezet en wordt bekeken of er ook oorspronkelijk Engelse, Franse, Duitse (wellicht Russische) klassiekers aan de orde kunnen komen.  

Toegang: gratis |Plaats: Beurszaal (1e etage) in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam | Tijd: 16 februari, van 14:00 tot 15:30 uur en ook op 16 maart, 20 april en 18 mei.   

Foto: de eerste lezing werd vorige maand gegeven en ging over Nescio (foto is gemaakt door Bert van der Vliet)

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: