De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Grote belangstelling voor schrijver Geert Mak

Literair Café in Westvest-kerk

Literair Café in Westvest-kerk

SCHIEDAM - Op 12 december 2019 is schrijver Geert Mak (1946) te gast bij het laatste Literair Café van dit jaar in de bibliotheek aan de Lange Haven. In oktober is  zijn nieuwste boek 'Grote verwachtingen' verschenen, een vervolg op zijn boek 'In Europa' (2004, herzien in 2007). Wegens de grote belangstelling vindt het Literair Café ditmaal niet in de bibliotheek maar in de kerk aan de Westvest plaats.

Schiedam speelt een belangrijke rol in het eerste hoofdstuk van een ander boek van Mak,  'De eeuw van mijn vader', dat in 1999 verscheen. Geert Mak werd op 4 december 1946 in Vlaardingen geboren. Op 28 september 1899 werd diens vader geboren in Schiedam, waar grootvader Mak een zeilmakerij had. Die dag vormt het begin van een historische wandeling door ons land. Hoewel Mak geen historicus is maar jurist, benadrukte hij meermaals dat alles was in het boek gebeurt ook in werkelijkheid gebeurd is. Zo keek hij er zelfs de weerberichten op na om te kijken wat voor weer het op een bepaalde dag was.

Geert Mak groeide op in Friesland, studeerde rechten en sociologie in Amsterdam. Van 1975 tot 1985 was hij redacteur van het weekblad de Groene Amsterdammer. Vanaf 1985 was hij onder meer medewerker en redacteur van NRC/Handelsblad en buitenlandredacteur van de VPRO-radio. Bij een breed publiek werd hij bekend met zijn ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’(1996), een klassieke beschrijving van de teloorgang van de Europese boerencultuur. In 1999 verscheen: ‘De Eeuw van Mijn Vader’, een geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw, die nauw verweven was met zijn eigen familiegeschiedenis die hij aan de hand van bewaarde brieven, ansichtkaarten, interviews en ander materiaal reconstrueerde.

In 2004 verscheen het boek: ‘In Europa’. ‘Grote verwachtingen’ is het vervolg op dit succesvolle boek. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa, de vluchtelingen. Mak vertelt en duidt de recente geschiedenis, zoals alleen hij dat kan. Net als voor 'In Europa' maakte Mak voor 'Grote verwachtingen' een treinreis door Europa. Het verhaal begint in 1999, waar het vorige verhaal eindigde en behandelt de eerste 20 jaar van de 21ste eeuw. De Schiedamse historicus Han van der Horst zal Geert Mak over zijn nieuwe boek interviewen.

Het Literair Gezelschap Schiedam dat deze avond organiseert is er zeer trots op dat het gelukt is Geert Mak te kunnen ontvangen, want hij staat al een aantal jaar op het verlanglijstje van de organisatoren. 

Donderdag 12 december 2019 | Westvest90-kerk, Westvest 90, 3111BZ Schiedam | 20.00 tot 22.00 uur. Entree: € 10 (€ 2,50 korting voor leden van de bibliotheek en van het Literair Gezelschap Schiedam). Scholieren betalen op vertoon van hun C.J.P. € 5. Kaarten zijn te koop bij de Bibliotheek en de Schiedamse boekhandels. Reserveren kan door een mail te sturen naar klantenservice@debibliotheekschiedam.nl

Hier lees je een artikel op onze site over een eerder Literair Café met Franca Treur, 'Mijn ouders kregen het voor hun kiezen'
Of het Literair Café met Oek de Jong, 'De pijn van het schrijven'. 
Adriaan van Dis was te gast, 'Roept op tot vermenging'
Nico Dijkshoorn was te gast, 'Nico ging met foute Afghaan' 

Bron foto: door Maurits90 - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9695292

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker