De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

'Achter de stilte van corona'

Margi Geerlinks legt tijdsbeeld vast

Margi Geerlinks legt tijdsbeeld vast

SCHIEDAM - Fotografe Margi Geerlinks exposeert in het Stedelijk Museum Schiedam met foto's die zij afgelopen weken maakte van Schiedam in coronatijd. De expositie is vanaf vandaag 1 juni 2020 te zien. Er hangen 103 van foto's die zij heeft gemaakt, onder meer van het ontslag uit het ziekenhuis van Ine Elderkamp (bekend van Pakje Kunst). Ine lag tien dagen op de IC. Ine herstelt goed. Hoe mooi is het dat zij vanochtend samen met Margi op de foto kon (foto boven).

door Jan Schrijver  (foto's door Louise Melchers)

Margi volgde ook diverse Schiedamse families in coronatijd. Een familie legden wij vast, trots poserend voor het werk van Margi (tweede foto onder).

Een foto bijvoorbeeld die een vinger op de zere plek legt, is die van de ouderen in verpleeg/verzorgingstehuizen. De ouderen moesten het vele maanden zonder bezoek stellen, de tehuizen haalden alle inventiviteit uit de kast om - al was het met een raam of scherm ertussen - toch enig contact te kunnen bieden tussen de ouderen en hun naasten. In verschillende tehuizen was het ook dat er sprake was van aantallen besmettingen en meerdere overlijdensgevallen. De foto, die wij maakten met Margi ernaast, is door Margi genomen in het Zonnehuis in Vlaardingen Holy, een tehuis waar doorgaans verscheidene Schiedamse patiënten revalideren of worden verzorgd (zie de twee foto's links op de in dit artikel eerste foto onder). 

Margi Geerlinks is onder meer bekend van de foto's die zij voor het boek Ma van Hugo Borst maakte. Als geen ander weet Margi de emoties te vangen en de verbinding te maken met mensen die zij met haar camera volgt. Maar hoe doe je zoiets menselijks in coronatijd, als je juist afstand moet houden van mensen? Werd het voor haar fotograferen met handschoenen aan en een mondkapje op? 

"Ik volgde verschillende mensen. De uitvaartleidster Saskia (bij Matrice), een jong gezin, de buurtwinkel van Ali en Sameyra aan de Boerhaavelaan, groep 7a van juf Eveline en juf Astrid (De Peperklip), de huisarts Lieneke, Pameijer-cliënten Nico en Rico, de 64-jarige Ine die 10 dagen op de IC-lag bij haar ontslag uit het ziekenhuis en een 97-jarige vrouw in het Zonnehuis Vlaardingen die corona heeft overleefd. Ik volgde zestien verschillende kinderen. Ik zag de thuissituatie, met thuiswerkende ouders en kinderen. Vaak kinderen die hun ouders moeten helpen met taal in plaats van andersom. Ik probeer met al die foto's een beeld te geven van wat de coronamaatregelen - en voor sommigen zelfs quarantaine of ziekenhuisopname - betekende, hoe het eruit zag. Ook zijn er straatbeelden zoals de stilte tijdens de dodenherdenking en bevrijdingsdag", zo licht Margi Geerlinks toe.

Ze ziet enthousiast uit naar de tentoonstelling van haar werk getiteld 'Achter de stilte van corona'. Deze is vanaf vandaag tot en met 4 oktober 2020 te zien. Op de tentoonstelling zie je een selectie van de foto's die zij de afgelopen maanden maakte, aangevuld met door medewerkers van het museum gemaakte interviews met de mensen op de foto's. Margi maakte nog veel meer foto's dan er getoond kunnen worden. Waren het er honderden? "Ik weet het niet precies, maar vele honderden zal ik er hebben gemaakt, eerder duizend of meer."

En hoe ging ze te werk? Margi staat vooral bekend als de fotografe die een verbinding krijgt met degenen die zij met haar camera volgt. Hoe doe je dat in coronatijden? "Dat was niet gemakkelijk, of zeg maar gerust heel heel erg moeilijk. Maar afstand houden moest, ook voor mijn eigen veiligheid en dat van mijn gezin, ook voor de veiligheid van degenen die ik fotografeerde. Ik had handschoenen aan, ik had een mondkapje laten maken, maar ja, fotograferen met een mondkapje op, dat werkt niet echt. Bij de huisarts heb ik het coronaspreekuur bijgewoond, toen was ik wel helemaal ingepakt zoals de arts dat ook was, een bijzondere ervaring en dan voel je ook zelf hoe zwaar het is om zo je werk te moeten doen."

"Ik vind ook zo mooi dat in de tentoonstelling de huisarts en de vuilnisman zijn afgebeeld, beiden hebben vitale beroepen. Tegen artsen wordt altijd al opgekeken door mensen, maar mensen die je huisvuil ophalen, die voor jou het vieze werk opknappen, ach die hebben zacht gezegd niet zo'n aansprekend beroep. Door de coronacrisis is het respect dat mensen hebben voor vuilnislieden gegroeid, ook zij krijgen nu de waardering die ze verdienen." 

N.B. dit artikel is een update van ons artikel van 26-5-2020.

Hier lees je ons interview met Ine Elderkamp: Ik wil dit nooit meer meemaken

Hier zie je een reportage door Jan Willem de Boer van JW TV waarin hij onder meer een gesprek heeft met Margi Geerlinks.

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam. Alvast dank.

 


 

1 commentaar(en) op artikel "Margi Geerlinks legt tijdsbeeld vast"

hoi margi

een leuk artikel

groet nico en rico

Door: nico en rico Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker