De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Literair Gezelschap Schiedam wil:

Mini-podium met tekst Drs. P

Mini-podium met tekst Drs. P

SCHIEDAM - Als het aan het Literair Gezelschap Schiedam ligt, komt er in Schiedam aan de Warande, op de hoek met de Schoolstraat, een minipodium met erop een tekstregel van Drs. P ofwel Heinz Polzer. 

door Jan Schrijver (foto's door Joanna van Kampenhout)

Aanstaande zaterdag is in Schiedam de nominatieronde voor de Waterweg Cultuurprijs (hier lees je ons eerdere artikel). Er zijn twaalf plannen voor de cultuurprijs ingediend. De cultuurprijs staat ditmaal in het teken van taal. Eén van het dozijn plannen werd ingediend door het Literair Gezelschap Schiedam en betreft de bouw van een minipodium op de Warande, met erop een tekstregel van Drs. P. Dit is het pseudoniem van Heinz Hermann Polzer, een Nederlandstalig tekstschrijver met de Zwitserse nationaliteit (Thun, 24 augustus 1919 – Amsterdam, 13 juni 2015).  Welke tekstregel dat zou moeten zijn, is nog nader te bepalen. Er is bijvoorbeeld een dichtregel van hem bekend waarin de Rotterdamsedijk voorkomt.

Wat heeft Heinz Polzer nog meer met Schiedam? Hij werkte er ongeveer twee jaar (van 1952 tot 1954) in een gebouw in het gebied waarin de Warande ligt als copywriter voor Unilever. Bovendien werd hij als artiest ontdekt door Schiedammer Willem Duys, die zijn artiestennaam Drs. P verzon. 

Het Literair Gezelschap Schiedam schrijft: "Als het aan ons zou liggen zou eigenlijk elke stad een standbeeld voor Heinz Polzer alias Drs. P moeten krijgen. Of een plaquette, een borstbeeld of een muurschildering. Schiedam mag zeker niet ontbreken, want hier werkte hij voor de Lintas. Lintas (Lever’s International Advertising Services) was het interne reclamebureau van Unilever aan de Nieuwe Haven. ... Andere plekken die een beeld van Drs. P verdienen zijn bijvoorbeeld Amsterdam waar hij woonde, Rotterdam waar hij studeerde of gewoon elk dorp en stad waar hij ooit heeft opgetreden.
 
Dus roep enthousiast met ons mee;
Een standbeeld of twee voor Drs. P!"

Hoe zou het podium eruit kunnen zien? "Een kleine vleugel (het instrument van Drs. P) in een constructie van roestvrij staal, met een houten bovenkant, stevig genoeg om op te staan en niet van een onveilige hoogte, met een transparant of open deel boven het ‘toetsenbord’ waardoor wie op het krukje zit de grond kan zien, een afbeelding of tekst op de grond die vanaf de kruk kan worden bekeken of gelezen en een passende en inspirerende tekst in de zijkanten van de vleugel", aldus het gezelschap. Hier lees je meer over hun plan.

Hier lees je over de onthulling van de muurtekst van Willem Elsschot.
 

Foto: het Literair Gezelschap Schiedam bezig met het maken van een video ter promotie van hun zaterdag voor de Waterweg Cultuurprijs te pitchen plan, met in de video een rol voor Reinier Scheeres, oud-burgemeester en Drs. P fan 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker