De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Tentoonstelling over 'Mode voor vrouw die minder huid toont'

Minister opent 'Modest Fashion'

Minister opent 'Modest Fashion'

SCHIEDAM - "Modest fashion" is volgens modeblad ELLE "mode bedoeld voor iedere vrouw die minder huid wil tonen". "Als eerste museum in Nederland laten we dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst", zo kondigt het Stedelijk Museum Schiedam de nieuwe expositie 'Modest Fashion' aan. De tentoonstelling wordt zaterdag 21 september om vier uur 's middags geopend door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven.

"De creaties van deze voorhoede zijn fashionable en bedekt. Vrouwen die niet mee willen doen aan de ‘esthetiek van het bloot’, dragen het, gelovig of niet. Werd de minirok ooit gezien als feministisch statement, nu willen vrouwen vooral vrij zijn en zelf bepalen hoe ze zich aan de wereld tonen: kies lekker zelf! De tentoonstelling markeert het 100-jarig jubileum van het vrouwenkiesrecht in Nederland en viert dat 100 jaar geleden de eerste vrouw in de gemeenteraad van Schiedam kwam", aldus het museum. 

Van zwart-wit tot kleur
Ontwerper Said Mahrouf, die voor de tentoonstelling de outfits selecteerde, maakt speciaal voor de Schiedamse presentatie drie modestukken. Hij selecteerde de modelooks van zowel grote modemerken als onafhankelijke labels. De stijlen verschillen. Het modemerk Bouguessa maakte een ontwerp in wit en zwart dat naar minimalistische kunst knipoogt, terwijl Chanel juist weer kleur toevoegt. Die ontwerpers lieten zich inspireren door geometrische Marokkaanse patronen. En hoe was het vroeger? De zestiende en zeventiende-eeuwse Hollandse huik, een vrouwenmantel van top tot teen, heeft een Arabisch-Andalusische oorsprong: de haik. Said Mahrouf groeide na zijn geboorte in Marokko op in Nederland, waarna hij in Amsterdam en New York studeerde. Sinds 2011 werkt hij vanuit Casablanca. Zijn werk oogt minimalistisch en sensueel. Sommige ontwerpers die hij voor de tentoonstelling selecteerde, werken met humor, anderen zoeken de grenzen op van de sensualiteit. Soms zijn er esthetische overeenkomsten.

Keuzes
Gastcuratoren Rajae El Mouhandiz en Alexandra van Dongen combineerden voor Modest Fashion mode-items met kunstwerken. El Mouhandiz is een Nederlands-Marokkaanse kunstenaar en artistieke duizendpoot uit Rotterdam. Dit voorjaar toerde ze door Nederland met haar theatervoorstelling 'Thuis, Ontheemd #2'. Kunsthistorica Alexandra van Dongen is conservator vormgeving bij Museum Boijmans Van Beuningen en maakte als gastcurator tentoonstellingen bij andere musea, waaronder Powermask met modeontwerper Walter Van Beirendonck. 

Fun
Modest fashion werd als begrip neergezet door Mary Kate en Ashley Olsen, twee Amerikaanse tweelingzussen. Nadat ze als kindsterren in de televisieserie Full House wereldberoemd werden, zetten ze The Row op, hun eigen modemerk met verhullende kleding. Modest fashion dringt ook door in Hollywood, signaleerde Vogue onlangs. Zo draagt superster Taylor Swift regelmatig modest fashion. ‘Sommige mensen denken dat vrouwen gedwongen worden zich modest te kleden, maar het is fun en je hoeft niet langer te denken dat je een seksobject bent van de man’, zegt een Amerikaanse ontwerpster in het modeblad.

Programmering
Het randprogramma bij de tentoonstelling richt zich op het verbinden van mensen met een verschillende culturele en religieuze achtergrond. Er komen Labs en Fairs voor makers en liefhebbers. De programmering sluit aan bij het programma Mijn Schiedam, waarbij het museum samenwerkt met Schiedammers. Het Stedelijk Museum Schiedam is voor deze nieuwe manier van werken als enige niet-Engelstalige organisatie en één van vijf musea geselecteerd voor de ‘first wave’ van het internationale project OFFBYFORALL. 

Met dank aan
Het museum kan de expositie organiseren dankzij onder meer de (financiële) steun van: Gemeente Schiedam, Gieskes-Strijbis Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Erasmus Stichting, S’DAM.

Foto boven: minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven (bron foto Rijksoverheid)
Tweede foto onder: Meriem Bouderbala, Ava Exuvae, 2019

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: