De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Renske Verbeek belooft:

Moestuin Festival wordt geprolongeerd

Moestuin Festival wordt geprolongeerd

VLAARDINGEN - Afgelopen zaterdag 25 januari gingen ruim 800 bezoekers in de Stadsgehoorzaal op wereldreis tijdens de tweede editie van het Moestuin Festival. "Met 47 zeer uiteenlopende programmaonderdelen blikken wij terug op een geslaagd festival, dat in alle opzichten uitblonk in diversiteit. Dat het theater van iedereen is, is afgelopen zaterdag wel heel duidelijk geworden", zegt Renske Verbeek, directeur van de Stadsgehoorzaal.

Verbeek, die opgroeide in Schiedam, was verheugd te kunnen melden dat ook heel wat Schiedammers zaterdag de weg wisten te vinden naar het Vlaardingse theater. Bij de start van het festival zaterdagmiddag om vier uur liepen de bezoekers meteen de wonderlijke wereld binnen van alle verschillende culturen die onze regio rijk is. Renske Verbeek: "Verschillende kunstvormen werden uitgeoefend en iedere hoek van het theater werd optimaal benut om de diversiteit groots te vieren." In het Theater Café was speciaal voor deze gelegenheid een podium opgezet waar het bijzondere Orchestre Partout, de muzikale kweekvijver voor statushouders, onder meer Afrikaanse High-Life ritmes, stampende Koerdische dansen en Syrische ballades speelden.

In de tweehonderd jaar oude Harmonie, de kleine zaal van het theater, was het een komen en gaan van optredens van o.a. performance kunstenares Zhanhong Liao, Turkse muziekgroep ÇAĞDAŞ, verhalen en muziek door Wim Kerkhof en Fred Piek. Daarnaast vond hier ook een speciaal moment van het project Nieuwe Vlaardingers plaats waar - samen met de geboren Schiedammer Bart van der Leede die tegenwoordig wethouder in Vlaardingen is - prachtige portretten van Maarten Roukema werden overhandigd aan Stichting Vluchtelingenwerk. Er was een modeshow die een eerbetoon was aan de mode van toen en nu uit twaalf verschillende landen. 

De Boven Foyer, voor deze gelegenheid omgedoopt tot Het Salsaplein, was omgetoverd tot een Caribisch havenplaatsje, waar iedereen meteen in de stemming kwam voor de verschillende Salsa, Bachata en Merengue dansworkshops en demo’s. 

Proeftuin
Voor iedereen die tijdens de wereldreis even toe was aan een moment om op adem te komen was er de speciale Perzische Salon in de Glazen Foyer. Onder het genot van traditioneel bereide thee, dadels, vijgen en andere lekkernijen kon er weggedroomd worden bij Perzische poëzie en muziek. In De Proeftuin kregen bezoekers de kans om gerechten uit negen verschillende landen als Turkije, Palestina en Somalië te proeven en konden er henna versieringen worden gezet, zodat een herinnering aan het festival mee naar huis genomen kon worden.

Zing Nederlands Met Me
Naast de kleine en intieme optredens verspreid door het hele theater waren er ook een paar 'knallers'. In de Grote Zaal werd er aandacht geschonken aan de andere universele taal: de lach. Stand-up comedians Anuar en Steven Brunswijk zorgden voor de nodige lachslavo's. Na het bulderen konden de stembanden even later gebruikt worden tijdens de eerste Vlaardingse editie van Zing Nederlands Met Me, waarmee door het zingen van moderne Nederlandse liedjes deelnemers de Nederlandse taal beter onder de knie kunnen krijgen. Dit festivalonderdeel krijgt een vervolg: vanaf zaterdag 7 maart is iedereen welkom om op de eerste zaterdag van de maand om 14:00 uur een uurtje Nederlands te zingen met elkaar in de Stadsgehoorzaal.

Theater op z’n kop
Tot slot speelde Zep & Friends het dak van de Harmonie af tijdens hun show. "De 19-jarige drummer en producer en zijn band en dansgroep hadden het publiek volledig in de hand en zorgde voor muzikaal vuurwerk, wat een passend einde was voor deze wereldreis in één dag", zo kijkt Renske Verbeek enthousiast terug. De organisatie van het festival lag in handen van een zeer divers team van zo’n ruim vijftig vrijwilligers, met allerlei verschillende culturele achtergronden. Renske Verbeek was zelf de aanjager van de werkgroep. “Het organiseren met elkaar was al een feest op zich, heerlijk om zoveel verschillende mensen uit de stad te leren kennen en samen het theater op zijn kop te zetten. We maken ons absoluut op voor een derde editie!"

Het festival is mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het Fonds Schiedam Vlaardingen, de Club van 200, het Fonds voor Cultuurparticipatie, Deltaport Donatiefonds, het De Groot Fonds, de Gemeente Vlaardingen en de Stichting ter Bevordering van de Volkskracht.

Foto door Ron van Rutten

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer Online een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele en evenementennieuws uit Schiedam en regio. Alvast dank​. ​

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker