De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Heropening vernieuwde zalen Jenevermuseum in april

Niet alleen kijken, maar ook ruiken

Niet alleen kijken, maar ook ruiken

SCHIEDAM - Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam opent op zaterdag 6 april zijn vernieuwde museumzalen. De komende weken wordt er nog hard gewerkt aan de herinrichting op de eerste en tweede verdieping, waarna het museum feestelijk geopend wordt. Door de vernieuwingsslag kunnen bezoekers op een moderne manier kennis opdoen van het eeuwenoude drankje: ruik aan de kruidige geuren, lees hoe de beste cocktails met jenever of gin gemaakt worden en bekijk de ontwikkeling die het oud-Hollandse drankje de afgelopen eeuwen heeft doorgemaakt. 

Heerlijke geuren van grondstoffen die de basis van jenever vormen, komen je bij binnenkomst van de eerste zaal tegemoet. Je ruikt alle kruiden en botanicals die te vinden zijn in de vijf meter lange bar die de zaal siert. Niet alleen de grondstoffen voor jenever zijn hier te vinden, ook die van whisky en gin. Wie klaar is met ruiken, kan verderop aan de bar meer leren over de verschillen én overeenkomsten tussen gin, vruchtenjenever, jonge jenever, oude jenever, korenwijn, moutwijnjenever en whisky. Ook vind je hier serveertips én uitleg in welk glas de drankjes het best tot hun recht komen. Echt zoals de stoker ze bedoeld heeft.

Op de tweede verdieping in de laatste zaal, vind je een parade van bijna honderd verschillende jeneverreclames en marketinguitingen door de jaren heen. Bekijk nog eens de spraakmakende jenevercampagnes van Nolet of Ketel1 uit de jaren ’50 of een karakteristieke lichtbak van Hooghoudt uit de jaren ’80.  

Naast de vernieuwde zalen, is er meer te zien in het Jenevermuseum. Zo wordt er regelmatig door stokers en vrijwilligers uitleg gegeven over het stookproces van jenever in de Branderij ‘De Gekroonde Brandersketel’. Ook zijn er op gezette tijden proeverijen en kan er een bezoek gebracht worden aan museummolen en -winkel De Walvisch. Voor de avonturiers behoort een bezoek aan de jeneverescaperoom tot de mogelijkheden.

Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is gevestigd in de voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij 'P. Melchers De Locomotief'. Vanwege de rijke jeneverhistorie wordt Schiedam de jeneverhoofdstad van de wereld genoemd. Vanuit de traditionele branche worden verschillende initiatieven genomen om nieuwe, smaakvolle jenevers (en gins) te ontwikkelen. 

Hier kun je lezen over de beperkte openstelling van het museum tijdens de verbouwing.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: