De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

'De plek is verbonden aan een fijne jeugdervaring'

Noodhulp nodig voor Diergaarde Blijdorp

Noodhulp nodig voor Diergaarde Blijdorp

REGIO - Bijna alle Schiedammers zullen wel eens een keer in de Diergaarde Blijdorp geweest zijn, als kind met school of aan het handje van de (groot)ouders, en later zelf weer als vader, moeder, opa of oma met de (klein)kinderen. De dierentuin zit al sinds 1940 op de huidige locatie. Ten gevolge van de coronacrisis verkeert de dierentuin in zwaar weer. Het college van B&W van Rotterdam heeft de gemeenteraad van die stad voorgesteld een lening te verstrekken aan de dierentuin van tien miljoen euro. 

"Het College van B&W is voornemens Diergaarde Blijdorp een lening van 10 miljoen euro te verstrekken. Door de grote financiële gevolgen van de coronacrisis heeft de Diergaarde acute hulp nodig om een faillissement te voorkomen. Dat is van groot belang, omdat Diergaarde Blijdorp een plek van de stad is, die meerdere belangrijke maatschappelijke functies verenigt", zo schrijft de dierentuin vandaag in een nieuwsbericht. "Zijn we nu gered? Ja en nee. Dit bedrag is noodhulp, die wij terug moeten betalen."

De directie van de dierentuin houdt een vurig pleidooi voor het verstrekken van de lening. "Diergaarde Blijdorp is, dankzij haar vele unieke dieren, planten en monumenten, een enorme publiekstrekker, waar toeristen en vele Rotterdammers in groten getale van genieten. De plek is verbonden aan een fijne jeugdervaring en het doorgeven van liefde voor de natuur. Bovendien vervult Diergaarde Blijdorp een belangrijke rol in het aantrekkelijk houden van de stad. Het is een groene oase in de stad, met een belangrijke missie op het gebied van natuurbehoud. Uiteraard is bij de besluitvorming over de lening ook het dierenwelzijn van het grootste belang. Als Diergaarde Blijdorp sluit, kan het overgrote deel van de dieren naar verwachting niet naar andere dierentuinen, omdat deze zonder uitzondering, nationaal en internationaal, in eenzelfde situatie verkeren. Een faillissement van Blijdorp zou de meer dan 80 internationale onderzoeks- en fokprogramma’s, waar Diergaarde Blijdorp een cruciale rol in speelt, ook ernstig ontwrichten.

Toen vanaf midden maart de Diergaarde voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog moest sluiten, leidde dit tot een omzetverlies van meer dan 90%. Vanaf 20 mei is Diergaarde Blijdorp weer geopend voor bezoek, echter met inachtneming van alle corona-voorzorgsmaatregelen en met een beperkt aantal bezoekers om te drukte te vermijden. Diergaarde Blijdorp heeft zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van steunmaatregelen van het Rijk en heeft waar dat maar enigszins kon in de uitgaven gesneden, onderhoud tot een minimum beperkt en investeringen stopgezet. (...) Met deze steun wenden wij een faillissement af. We krijgen de financiële ademruimte om de coronacrisis en haar gevolgen nu het hoofd te bieden. De steun schept voor ons de verplichting om de aangekondigde reorganisatie door te voeren, om zo weer een gezonde bedrijfsvoering te krijgen en deze lening terug te kunnen betalen."

De Rotterdamse wethouder Van Gils: "Het college ziet in dat deze steun voor Blijdorp noodzakelijk is. We zijn dan ook blij dat we als gemeente deze mogelijkheid kunnen bieden.’ Na goedkeuring van de raad zal de lening in twee keer verstrekt worden. Begin november 2020 ontvangt Diergaarde Blijdorp een voorschot op de lening van 4 miljoen euro. In januari 2021 zal de overige 6 miljoen euro verstrekt worden. Zodra Diergaarde Blijdorp, door additionele steun van de overheid of via andere financiers, meer financiële ruimte krijgt, wordt de lening versneld afgelost. Daarnaast moet Diergaarde Blijdorp een herstructurering in de organisatie doorvoeren om haar vaste kosten te verlagen en de organisatie beter te kunnen laten mee-ademen met de bezoekersaantallen."

Lees ook: Dagje Blijdorp voor minima-gezinnen ()

Foto tweede onder: het voormalige giraffenverblijf van de 80 jaar oude Diergaarde Blijdorp (door Steven Lek - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2221633)
Foto eerste onder en derde onder: Diergaarde Blijdorp in 2017, door Gert Struijs
Foto boven: Gert Struijs (rechts) naast een in de dierentuin geëxposeerde foto waarop hij in 1962 als kleine jongen door zijn vader is gefotografeerd bij het toenmalige ijsberen-verblijf

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker