De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Japanse ambassadeur aanwezig bij opening

Op zoek naar 'de draak van het wit'

Op zoek naar 'de draak van het wit'

SCHIEDAM - In de Ketelfactory is momenteel werk te zien van fotograaf Guus Rijven. Hij reisde in 2017 af naar Japan toen de landbrug tussen Nagasaki en Deshima heropend werd.  Zaterdagmiddag 19 september is de officiële openingsdag van de tentoonstelling. De ambassadeur van Japan in ons land, Hidehisa Horinouchi en zijn echtgenote zullen bij de opening aanwezig zijn. 

De openingstijden zijn tijdens de openingdag van 12.00 tot 18.00 uur. In verband met de coronamaatregelen gelden tijdens de openingsdag tijdsloten. Nog enkele plaatsen vrij, hier kun je een gratis ticket reserveren. Ook zondag 20 september gelden de verruimde openingstijden van 12.00 tot 18.00 uur.

Wanneer gaat feit over in fictie, heden in verleden, verbeelding in concrete materie? Het is de rode draad van het panoramische oeuvre van fotograaf Guus Rijven (Den Haag, 1947). De afgelopen jaren toog Rijven voor een groot onderzoeksproject naar het Japanse Nagasaki. Daar onderzocht hij, nu eens als slenterende straatfotograaf dan weer als conceptueel kunstenaar, de banden tussen de stad van nu en het kunstmatige eilandje Deshima, dat eeuwenlang het enige kiertje was waarlangs kennis over en rijkdommen uit het strikt gesloten feodale Japan naar het Westen vloeiden.

Een krantenberichtje over de landbrug die in 2017 tussen Nagasaki en Deshima werd heropend – de symbolische poort tussen Oost en West – was de aanleiding om met twee camera’s naar Nagasaki af te reizen. De één voor verhalende kleurenopnames, de andere voor meer abstracte zwartwitbeelden. Zo ging Rijven op zoek, zoals hij het zelf noemt, naar de legendarische ‘draak van het wit’.

De draak van het wit is een solotentoonstelling in de Ketelfactory in Schiedam van een fotograaf die een scherp oog heeft voor het moment en het detail, maar de geheimzinnigheid van wat was, is en zal zijn niet uit de weg gaat. In musea in Nagasaki, Leiden en Den Haag heeft Rijven daarnaast zo feitelijk mogelijk vastgelegd wat in de bodem van Deshima is opgegraven en wat de Hollandse koopmannen in de zeventiende eeuw uit Deshima aan ‘depots’ mee terug naar huis brachten. Zo ontstaat een verzameling getuigenissen van soms botsende restfragmenten die uitgroeien tot iets volwaardigs en nieuws.

Guus Rijven – draak van het wit
19 september t/m 20 december 2020

De Ketelfactory, Hoofdstraat 44, 3114 GG Schiedam
vrijdag t/m zondag, normale openingstijden van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie en een videoportret door Kim Everdine Zeegers.
Op 31 oktober is de bijbehorende Distillatie: Som der Delen. www.deketelfactory.nl


Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker