De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Stedelijk Museum Schiedam lanceert:

Podcast over lhbti-gemeenschap

Podcast over lhbti-gemeenschap

SCHIEDAM - Schiedam speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de lhbti-gemeenschap in Nederland. De stad staat te boek als de plek waar Jillis Bruggeman (1750-1803) ter dood werd gebracht, vertelt Sanne van Daele, stagiair van het Stedelijk Museum Schiedam. Zijn 'misdaad'? Hij viel op mannen. In het tweede seizoen van de podcast In Schiedam duikt Van Daele in het heden en verleden van de Schiedamse lhbti-gemeenschap. Je kunt de podcast vanaf vandaag 15 mei 2020 beluisteren.

Jillis Bruggeman is de laatste persoon die in Nederland om zijn seksuele voorkeur ter dood is gebracht. De galg waaraan hij stierf, bevindt zich in de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. ‘Ik vind het heel mooi dat je als gemeente iets historisch fout, recht zet’, zegt cabaretière Claudia de Breij in de eerste aflevering van deze podcastserie. Ze kreeg dit jaar in het Stedelijk Museum Schiedam de Jillis Bruggeman Penning uitgereikt. ‘Jillis Bruggeman was ruim twee eeuwen geleden een naam die schaamte opriep’, zegt De Breij. Ze nam op 9 maart 2020 de Jillis Bruggeman Penning in ontvangst. Die onderscheiding van de stad en de Stichting Jilles Bruggeman gaat jaarlijks naar een persoon of organisatie die strijdt tegen discriminatie en vervolging op basis van seksuele identiteit. De datum verwijst naar de dag dat Bruggeman in 1803 de dood vond. 

Geschiedenis 
In dit podcastseizoen 'lhbti aan de Schie' kun je in de verschillende afleveringen de verhalen van mensen horen die in het verleden niet konden uitkomen voor hun geaardheid, of dat nou lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of intersekse was. We kennen hen niet. Mensen moesten hun identiteit verborgen houden, maar ze waren er wel, ook in Schiedam. Je kunt de podcast beluisteren via je podcastapp (zoekterm: In Schiedam) of via de website van het museum. Daar vind je ook seizoen 1 over de Hoogstraat, de straat waaraan het museum zit.
 
Roze Café 
Schiedam is anno nu koploper op het gebied van lhbti-rechten, blijkt uit de podcast. Hoe staat en stond de vlag erbij? Als luisteraar kunnen we de 58-jarige Erika van Driessen Hoogland ontmoeten die in 2017 uit de kast kwam als transvrouw. Erika vertelt in de podcast wat het betekent om op latere leeftijd in transitie te gaan. Ook kun je Henk van den Broek beluisteren, voormalig eigenaar van de populairste gaybar van Schiedam. Nu runt hij het Roze Café, een ontmoetingsplek voor lhbti-ouderen.

De trailer en aflevering 1 over Jillis Bruggeman zijn nu te beluisteren, via deze webpagina van het museum.

Foto (boven): Een aantal leden van het team 'Roze in Blauw' in het museum op de foto met Claudia de Breij (foto door Jan Schrijver), zie 'Aantal meldingen is verdubbeld'
Foto (onder): Claudia de Breij krijgt de Jillis Bruggeman Penning uit handen van wethouder Jeroen Ooijevaar van Schiedam (foto door Jan Schrijver)

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker