De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

'Vesper in Mysterium' in Liduina Basiliek

Sing-a-long avondgebed in de kerk

Sing-a-long avondgebed in de kerk

SCHIEDAM - In navolging van de 'Missa in Mysterium', de Gregoriaanse meezingmis naar idee van Herman Finkers, komt a-cappella-kwintet Wishful Singing nu met de 'Vespers in Mysterium'. In Schiedam kun je luisteren en stukken meezingen in de 'Vesper in Mysterium' in de Liduina Basiliek op zondagmiddag 8 maart.

De 'Vespers in Mysterium' is een samenzijn in de kerk waarbij muziek wordt uitgevoerd als onderdeel van een eeuwenoud ritueel dat mensen verbindt. Net als bij de 'Missa in Mysterium' zal de vesperdienst bestaan uit gregoriaanse gezangen en nodigt het ensemble het publiek uit om enkele delen mee te zingen.

Een vesper of avondgebed is een korte dienst waarin de psalmen centraal staan. De muziek die klinkt zijn eenstemmige gregoriaans gezangen afkomstig van oude bronnen, daterend tussen 900 en 1450 na Christus. Bij de Vesper in Mysterium is iedereen welkom. De rustgevende gregoriaanse melodieën en momenten van stilte nodigen uit om een stap terug te doen uit de dagelijkse hectiek. Wishful Singing heeft zich in de afgelopen jaren bekwaamd in het zingen van deze muziek. Herman Finkers zegt hierover: ‘Gregoriaans kun je op heel veel verschillende manieren zingen. Wat ik verreweg de mooiste stijl vind, is hoe Wishful Singing het doet. Heel semiologisch (semiologie is de 'Leer van de betekenis'), heel precies wetenschappelijk verantwoord, en toch heel naturel en vloeiend. Het beste van twee werelden.’

Omdat bij een vesperdienst niet noodzakelijk een priester en acolieten (misdienaren) aanwezig zijn, is de Vesper in Mysterium in tegenstelling tot de Missa in Mysterium makkelijker te organiseren en ook geschikt voor kleinere parochies. Hierdoor kan Wishful Singing beter voldoen aan de grote vraag naar meer optredens met dit repertoire. 

Workshop voor iedereen
Het gregoriaans is een manier van zingen die weinig mensen kennen, maar die eenvoudig te leren is. Daarom geeft Wishful Singing inleidende workshops aan de bezoekers. Iedereen is uitgenodigd: koorzangers, parochianen, maar ook mensen die nog nooit naar de kerk zijn geweest. De inleidende workshop is gratis. De vesper kan ook worden bezocht zonder deel te hebben genomen aan de workshop. 

Data en kaartverkoop
De eerste vier Vespers in Mysterium vinden plaats in maart in Lierop, Schiedam, Ootmarsum en Amsterdam.
Zaterdag 7 maart | Heilige Naam Jezuskerk (Koepelkerk), Lierop | 20.00 uur
Zondag 8 maart | Liduina Basiliek, Schiedam | 16.00 uur
Donderdag 12 maart | H.H. Simon en Judaskerk, Ootmarsum | 20:00 uur
Maandag 16 maart | St. Augustinuskerk, Amsterdam | 20:00 uur

Kaarten zijn te bestellen via www.wishfulsinging.nl
De kaarten kosten 15 euro per persoon.
Op genoemde website kun je ook een plaats reserveren voor de gratis inleidende workshop. 

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het religieuze nieuws uit Schiedam. Alvast dank.​

 

 

1 commentaar(en) op artikel "Sing-a-long avondgebed in de kerk"

Wat goed om dit professioneel dames kwintet op deze wijze bekend te maken.Het ensemble treedt regelmatig op in Nederlandse zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam en op buitenlandse festivals zoals het prestigieuze City of London Festival in Londen. Ook zijn er regelmatig tournees, onder andere door Japan, de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje, Estland en Italië.

Door: Louis va Poppel Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: