De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

In Theater aan de Schie mét Bert Heerink

The Pink Floyd Project in Schiedam

The Pink Floyd Project in Schiedam

SCHIEDAM - Toen de grijzen en kalen van nu jong waren, ontstond Pink Floyd, en als je jongeren van nu vraagt wie die band is, geeft een ruime meerderheid nog altijd het goede antwoord. Toch was Pink Floyd, en zeker in het begin, de late jaren zestig, geen makkelijke kost. Op Arnold Layne wilde moeder nog best even stofzuigen, maar bij Interstellar Overdrive of Careful With That Axe, Eugene ging direct de stop eruit.

door Peter Joore (foto's door Harrie Muis)

Het waren de jaren van Syd Barrett. Na het uitstappen van deze Gekke Zwarte Diamand werd Pink Floyd toegankelijker en de elpee Dark Side of the Moon prijkte jaren bovenaan de Top 100. De vloeistofdia’s verdwenen in een kastje en de megalomane stadionshows begonnen. Overigens zonder dat aan kwaliteit werd ingeboet. Sterker: het bezorgde Pink Floyd een status aparte.
Ruzies ondermijnden de aanvankelijk hechte band. Roger Waters ging het gevecht aan met David Gilmour, Nick Mason en Rick Wright en verloor op punten. Een sporadisch en reünistisch optreden beloofde in de media standaard veel, maar in de praktijk kwam er niet veel meer van. Voor veel liefhebbers was het echte Pink Floyd dood; onherroepelijk en tot in de eeuwigheid.
Links-en-rechts namen anderen de muzikaal kwetsbare scepter wereldwijd over. Naast geluidsdragers kon de ware liefhebber alsnog op gezette tijden levend genieten van de nog altijd magische klanken. Een van deze bands is The Pink Floyd Project. Deze variant, met (hardrock)zanger Bert Heerink in de gelederen, doet op de valreep van de huidige samenstelling, want nog vijf optredens te gaan, Schiedam aan.

Bert Heerink zit met zijn vingers nog even in twee snoeppotten. Als de Pink Floyd-lolly is opgelikt en -gezogen (hij staat te trappelen van ongeduld) krijgt hij een muzikale trekdrop van jewelste in de vorm van een nieuwe cd (releasedatum woensdag 15 mei) van Royal Flush. Bert Heerink: ‘Een gloednieuwe band. De plaat ademt jaren 80 hardrock. Grofweg kun je stellen dat we verdergaan waar Vandenberg indertijd is gestopt. We hebben alles zelf gedaan. Van schrijven en musiceren tot aan productie en masteren toe.’(*) Maar we gaan het snel over The Pink Floyd Project hebben. Bert Heerink: ‘Na zes jaar The Pink Floyd Project (PFP) stap ik er, in goede harmonie overigens, uit. Tijd voor weer iets anders. Een van die dingen is dat ik met Jan Akkerman en andere muzikanten 50-jaar na dato Sticky Fingers op de podia laat herleven …’

Bert? Pink Floyd Project, graag. Het belangrijkste nieuws van deze week moet belicht, op juiste wijze. Hij lacht, is met 1000 dingen bezig, waarvan een paar nieuw. Het PFP zit hem na zes jaar zo in zijn DNA gegoten, dat hij er zelf minder bij stil lijkt te staan dan de vele fans die al hebben genoten. Hij zelf niet het minst. ‘Oh, ja.’ De zanger van o.a. My Brainbox en Kayak straalt een-en-al enthousiasme uit. Is als de jonge leeuw, die de Orde van Oranje-Nassau in hem heeft wakker geschud, verbaal onstuitbaar - de zanger traint zijn stem? ‘Om tot een topprogramma te komen zijn er talloze arrangementen aan- en soms weer net zo hard, afgevoerd. Pink Floyd heeft veel kleine nummers gemaakt. Maar om het elektrische van bijvoorbeeld Dogs Of War naar stroomloos te vertalen zonder dat de kracht van het nummer gaat, dat vereist nodige zweetdruppels. Maar … we zijn dik geslaagd. Deze show, Acoustic Echoes genaamd, appelleert aan de beginjaren, waarin Nederland veelvuldig werd aangedaan. ‘De magie, inclusief bewaard gebleven (live)opnames, soms compleet met Hollandse aankondiging, worden ook getoond. De magie van die tijd is zeker niet gedroomd.’

Hij is nu opdreef, geconcentreerd en nog altijd spat de gedrevenheid er vanaf. Bert Heerink: ‘Van Paradiso tot Ahoy via het Amsterdamse Bos en het Nijmeegse Goffertpark tot aan het laatste optreden in de Kuip; we hebben van alles wat geabstraheerd. En ga er gerust voor zitten, het optreden duurt een geruststellende drie uur […] en is met onverwachte instrumenten als viool, mondharmonica, saxofoon en accordeon van een onaardse schoonheid. In die zes jaar heeft The Pink Floyd Project zo’n 150 keer op het podium gestaan. We zijn meer eenheid dan de echte club aan het eind van hun tijden. Tussen de nummers door vertellen we allemaal iets van de geschiedenis van Floyd. Je krijgt een compleet beeld en alle muzikaliteiten komen aan bod. Zeg maar vanaf Syd Barrett tot aan The Final Cut.’

The Pink Floyd Project
Acoustic Echoes
Datum: zaterdag 18 mei
Aanvang: 20.15 uur

Entree: € 29,50
65+/CJP: € 27,00
Theater aan de Schie
Stadserf 1
3112 DZ Schiedam
Telefoon: 010-2 467 467
E-mail: kassa@theateraandeschie.nl
Website: www.theateraandeschie.nl

(*) De cd Royal Flush kun je vanaf woensdag 15 mei bestellen via: www.royalflushmusic.com. De prijs bedraagt € 18,95.

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook op de hoogte van het muzieknieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker