De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Jacqueline Klaassen maakt monden

Van biologieboek naar kunstwerk

Van biologieboek naar kunstwerk

SCHIEDAM - De collectie van kunstwerken in Pakje Kunst Schiedam wordt binnenkort uitgebreid met nieuw werk van de Schiedamse kunstenares Jacqueline Klaassen. Momenteel werkt zij aan een serie monden.

door Louise Melchers

Jacqueline Klaassen (1961) werkt altijd op gebruikt materiaal. "Nu werk ik bijvoorbeeld op oude, in Barcelona gekochte, biologieboekjes. Mijn serie monden gaat eigenlijk over hoe vrouwen uit verschillende generaties omgaan en omgingen met seksualiteit.

Mijn oma, mijn moeder, ikzelf en mijn dochter kijken allemaal heel anders naar hun seksualiteit en ook de maatschappelijke normen en waarden zijn in de loop der tijd veranderd. Voor mijn oma zorgde de oorlog ervoor dat zij er een hele tijd alleen voor stond. Mijn moeder komt uit een generatie die zei heel tevreden te zijn in het huwelijk. Ikzelf stam uit de generatie babyboomers (geboren tussen 1946-1964), een generatie waarin al veel meer geëxperimenteerd werd en andere samenlevingsvormen dan het huwelijk mogelijk werden. De generatie van mijn dochter, generatie Y (geboren tussen 1984-2001), biedt nog veel meer variatie en er kan nog veel meer. Natuurlijk maakt het daarbij uit waar je bent geboren en in welke groepen je je bevindt. Met mijn kunstwerkjes voor Pakje Kunst wil ik deze verscheidenheid laten zien."

Ze deed haar opleiding aan de Willem de Kooningacademie in Rotterdam, waar ze naast alle kunstvakken als extra vak vakdidactiek volgde. Na het behalen van haar diploma ging ze aan de slag als docent beeldende vorming. Ze is nu docent beeldende vorming op Sg Spieringshoek. Haar specialiteit is schilderen. Als thema gaat zij meestal uit van de vrouw. "Vrouwen zijn krachtig," aldus Jacqueline, "dat laat ik ook graag in mijn werk zien. Mijn voorbeelden zijn Frida Kahlo, een bekende Mexicaanse surrealistische kunstschilder, en Marlene Dumas, een in Zuid-Afrika geboren kunstenares, die nu in Nederland woont en werkt. Mijn werk is expressief, groot en ik gebruik graag veel kleur. De meeste werken ontstaan intuïtief. Sommige mensen vinden mijn werk provocerend."

Voor haar afstudeerproject ging Jacqueline naar de Rotterdamse wijk Katendrecht, een toentertijd zeer verpauperde wijk die ook bekend stond om de prostitutie. Ze had een fascinatie voor de zelfkant van het leven en vond de ruwheid van het gebied ook heel spannend. Als ondergrond voor haar werk gebruikte ze dan ook ruw hout om die spanning weer te geven.

'Pakje Kunst' is een project waarin doosjes ter grootte van een pakje sigaretten een kunstwerkje bevatten. De doosjes worden te koop aangeboden in een sigarettenautomaat. Je weet van te voren niet welk kunstwerkje je 'trekt' als je een 'Pakje Kunst' koopt. "Het werken voor de pakjes van Pakje Kunst is door het formaat een echte uitdaging voor me," vertelt Jacqueline. "In tegenstelling tot mijn andere werk is dit werk heel klein, dus dat is op zich al spannend en ik wil dat de expressie er ook in dit kleine werk vanaf spat. Het wordt weer een hele andere serie dan mijn vorige serie 'Drie-in-een', waarbij ik met karton werkte en waarbij je zelf kon kiezen of je de twee kunstwerkjes apart ophing, ze samen als boekenlegger gebruikte, of ze samen als één kunstwerkje inlijstte."

Foto's: Jacqueline Klaassen met haar kunstwerkjes in wording (foto's door Louise Melchers); andere werken van Jacqueline (foto's door Jacqueline).

Lees ook:
Pakje Kunst in de boekhandel ()
Vind een echte ‘Bikkel’ in Pakje Kunst ()
Nieuwe verrassingen in Pakje Kunst ()
Nieuwe kunst in Pakje Kunst ()

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker