De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

7 kunstenaars geven hun visie op de evolutie van de mensheid

Waar gaat onze wereld heen?

Waar gaat onze wereld heen?

SCHIEDAM - Zondag  17 maart opent galeriehoudster en fotografe Margi Geerlinks de nieuwe tentoonstelling 'The Evolution of Evolution' bij Stichting KunstWerkt in Schiedam. Mirjam Boomert geeft dan een performance.

door Louise Melchers

Het thema van de tentoonstelling, die samengesteld is door Sasha Zuidam en Harry Schumacher (zie foto boven), is deze keer evolutie. Zeven kunstenaars laten zien hoe de wereld om ons heen eruit kan gaan zien. Dat doen zij alle zeven op een heel andere manier. "We geven als het ware de vinken van Darwin een spreekbuis, " vertelt Harry Schumacher. "Wat zouden ze ons te vertellen hebben als ze konden spreken?"

Kunstenares Esther de Vlam maakt zich bijvoorbeeld zorgen om de natuur. Zij bedacht een reddende engel die alle rottigheid en ellende met zich meeneemt, zodat de aarde daarvan verlost is. Verder bedacht zij een fiets waarop je al fietsend zelf je stroom opwekt waarmee je dan weer een filmpje kunt bekijken.

Voor Inge Hoefnagel geldt haar moestuin als inspiratiebron en zij vroeg zich af hoe deze tuin eruit zou zien als het klimaat echt verandert. Zij bedacht allerlei plattegronden van tuinen met verschillende soorten aarde en zette die op papier. Ook gebruikte zij diverse soorten klei met verschillende structuren erin (eerste foto onder).

Harry Schumacher maakte een serie werken waarin hij werkt van ei naar cirkel, om aan te geven dat de mens zich steeds verder afscheidt van de natuur. Het ei staat symbool voor het ontstaan, de cirkel voor de menselijke invloed. In zijn serie hangt de mens ook een beetje afgescheiden van de natuur (tweede foto onder).

Patrick Bergsma maakt allerlei hangende werelden. Daarin laat hij de mens in relatie met de natuur zien. De werelden zijn vol gaten of vol afval en daarop leeft de mens dan als een klein nietig wezentje (derde foto onder).

Raoul Deleo laat zijn 'Terra Ultima' zien, het continent dat hij ontdekt heeft en waar hij als een 19e eeuwse ontdekkingsreiziger doorheen reist. In een vitrine (die Stichting KunstWerkt in bruikleen kreeg van Bibliotheek Schiedam) liggen schedeltjes van allerlei dieren waar hij nog onderzoek naar doet.

Sasha Zuidam werkt voor deze expositie eens op een heel andere manier. Als graficus maakt ze vaak afdrukken van haar houtsnedes. Nu gebruikt ze de platen zelf als kunstwerk. Ze laat onder meer haar dochter en zichzelf zien als mens van de toekomst, een mens waar enorm aan gesleuteld is. "Maar ja, eigenlijk is mijn werk alweer achterhaald," zegt Sasha, "tegenwoordig sleutelen we gewoon een beetje aan het DNA."

De tentoonstelling is tussen 15 maart t/m 14 april van vrijdag t/m zondag (13.00-17.00 uur) te bezoeken in Boterstraat 81 in Schiedam bij Stichting KunstWerkt in Ruimte in Beweging.

 

1 commentaar(en) op artikel "Waar gaat onze wereld heen?"

Erg leuk stuk Louise, bedankt voor je mooie verhaal!

Door: sasha Zuidam Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: