De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Schiedam krijgt eigen Boekfiets

Wie wil er Boekfietser worden?

Wie wil er Boekfietser worden?

SCHIEDAM - Schiedam krijgt volgende week bij de start van de Kinderboekenweek een eigen Boekfiets. Dit is een elektrisch ondersteunde bakfiets met kinderboeken. De fietser gaat naar locaties met groepen kinderen toe om de kinderen voor te lezen. Er worden vrijwilligers gezocht om in Schiedam eropuit te gaan met de nieuwe Boekfiets.

Sinds september 2019 rijdt de Boekfiets vanuit Vlaardingen iedere dinsdag naar de bibliotheek in OBS De Singel waar kleuters en hun ouders mogen luisteren en kijken naar een mooi verhaal. De Bibliotheek Schiedam, KomKids en Stichting Aanzet willen graag nóg meer kinderen en ouders bereiken en inspireren met interactief voorlezen bij de Boekfiets. Schiedam krijgt op 30 september, bij de start van de Kinderboekenweek, een éigen Boekfiets.

De Boekfiets is een speciaal ontwikkelde bakfiets gevuld met kinderboeken, spelmaterialen en een muziekinstallatie. De Boekfiets rijdt naar scholen, peuteropvang, wijkcentra, bibliotheken,
parken en speeltuinen om daar voor te lezen aan jonge kinderen (2-8 jaar) en hun ouders. “Hé, wat komt daar nu uit het niets? Het is de Boekfiets” Dit vrolijke liedje klinkt als de Boekfiets aan komt rijden. De klep van de bak wordt omhoog gezet en de vertelkast wordt geïnstalleerd. Er wordt voorgelezen met vertelplaten en er worden liedjes gezongen en (beweeg)spelletjes gedaan met kinderen en ouders.

Kinderen en ouders komen vaak terug bij de Boekfiets. De kinderen herkennen de liedjes, doen enthousiast mee met de bewegingsversjes en luisteren en kijken naar nieuwe verhalen.
De Boekfiets heeft een preventieve functie, de bedoeling is om laaggeletterdheid te voorkomen. Wanneer de taalontwikkeling en het leesplezier van kinderen vroeg worden gestimuleerd, vergroot dit hun kansen en mogelijkheden op een succesvolle loopbaan in het onderwijs. Daarnaast zorgt de Boekfiets voor ontmoetingen van kinderen en ouders in de wijk.

Eva Thier van Stichting Aanzet vertelt: “Sinds de lancering in Vlaardingen in januari 2019 rijdt de Boekfiets inmiddels in Zoetermeer, Gouda en in Zeeland. We zijn trots op onze samenwerking met de Bibliotheek Schiedam en KomKids zodat ook Schiedam een eigen Boekfiets krijgt!”

Stichting Aanzet, KomKids en de Bibliotheek Schiedam zijn op zoek naar vrijwilligers die er met de Boekfiets op uit willen gaan naar scholen, peuteropvang, speeltuinen, parken en de bibliotheek. "Hou je van de buitenlucht? Hou je van fietsen en ben je gek op voorlezen aan jonge kinderen? Word dan Boekfietser in Schiedam! Je krijgt een training interactief voorlezen met de vertelplaten en het ‘Kamishibai’ vertelkastje en je leert fietsen met de elektrisch ondersteunde Boekfiets", zo luidt de oproep.

De feestelijke lancering van de Boekfiets in Schiedam is op woensdag 30 september bij OBS De Singel aan de Buys Ballotsingel 108 te Schiedam. Kinderboekenschrijver Jaap Pegtel leest er dan voor.

Foto: Jaap Pegtel laat hier het derde jeugdboek zien dat hij heeft geschreven, foto uit een eerder artikel op onze website, zie https://deschiedammeronline.nl/artikel-detail/3e-kinderboek-van-schiedams-raadslid

Lees ook:

Dromen, tegenslagen en liefde op Kreta ()
Cassie, Brammetje en andere zaken ()
 

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker