De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Carlo Reijs is niet meer, een in memoriam door Jasper de Koster

'Zijn bluesharp voor altijd neergelegd'

'Zijn bluesharp voor altijd neergelegd'

SCHIEDAM - Op woensdag 1 april 2020 overleed Schiedammer Carlo Reijs. In de muziekscene met zijn geweldige beheersing van de bluesharp geen onbekende in Schiedam en daarbuiten. Jasper de Koster speelde in veel bands met hem samen. Jasper zette zijn herinneringen voor ons op schrift.

door Jasper de Koster

Op de Hoogstraat richting Dam zat in de jaren zeventig de platenzaak Plato. Carlo Reijs was daar de muziekgoeroe. Toentertijd hing je status niet af van je afkomst, je beurs of naar welke school je ging of was gegaan. Je status hing af van hoeveel muziekkennis je had. Carlo had die kennis. Al mijn vrienden kochten daar hun platen. 
 
Begin jaren tachtig speelden Carlo en ik samen in de Topanga Canyon Band, de countryrockband rond zanger/gitarist Nico de Vries. Toen de band uit elkaar viel, kwam ik weer bij Carlo terecht in een bluesband. Daar was het verloop nogal groot. Carlo was kritisch. De een na de andere drummer werd uitgeprobeerd. Ook ik (gitarist) moest het veld ruimen. Te weinig pure blues. Dat klopt ook wel, want ik had een hele brede muzikale interesse. Maar toch zou de blues lang een rol spelen bij mij. 

We hebben samen in de Quibus opgetreden. Daar zat Stan Stolk ook nog bij. Stan is niet lang daarna de vaste bassist van Flairck geworden. We noemden ons Boogie Trap. Dat vond ik wel een leuke woordspeling. Met Willem van Dullemen erbij hebben we nog een keer in café De Paap in Den Haag gespeeld. Ik kan me herinneren dat ik telkens Willems volumeknop opendraaide. "Harder, Willem, harder!" Ik was ook meer van de rock dan van de blues in de band. We gingen wel als vrienden uit elkaar.

Carlo ging in het oude huis van mijn moeder aan de Lange Haven wonen, toen die naar de Polderweg verhuisde. In het begin volgde ik Carlo's carrière wel. Hij was met Rien van der Jagt en Bas Plaisier de band Riverside Blues Band begonnen. Daarmee stond hij nog op Schiepop 1983. "Herman Brood mag blij zijn als tie met ons mag spelen", schepte Carlo nog op in Het Vrije Volk van 29 april 1983. 

Later is Carlo bij Tip On In gekomen. Met deze band namen ze een plaat op, die het goed deed in het Schiedamse en daarbuiten. Mede ook dankzij goed vocaal werk van Rini van Willigen. Carlo speelde harmonica en deed op deze plaat ook backing vocals. Rini zou later met zijn band The Urn redelijk doorbreken. Carlo bleef de blues trouw en ging met Willem van Dullemen en de Haagse boogiepianist Ruud van Ingen verder onder de naam Maybe it's the Blues als trio. Ruud leed aan depressies en maakte een eind aan zijn leven. Met Arie Verhoeff erbij maakte Carlo nog een cd onder de naam Basic Blues. 

Ik zou nog eens bij hem langsgaan op de Lange Haven. Ik ben er honderden keren langsgereden. Ik geloof wel dat ik een keer heb aangebeld. Niemand thuis. Maar langs de Polderweg zag ik hem regelmatig vissen. Dan stapte ik af om een praatje te maken. Het bandgebeuren had hij achter zich gelaten. Hij gaf nu mondharmonicales. 

Carlo verzamelde antieke microfoons. Altijd op zoek naar het beste "scheur" geluid. En hij had een vioolkoffer vol met bluesharpen. 

Samenspelen zal er nooit meer van komen. Eergisteren, op 1 april 2020, heeft Carlo definitief zijn bluesharp neergelegd. 

Eerste foto onder: door Jasper de Koster
Tweede foto onder: Carlo op de hoes van Tip On In (hoesfoto/ontwerp door John Thijssen)

5 commentaar(en) op artikel "'Zijn bluesharp voor altijd neergelegd'"

Carlo kwam wel eens kijken bij de band waar ik in speelde, hij was altijd super relaxed.

Rust zacht carlo, hoop dat je lekker jammed met Lester butler en BB King.

We zullen je missen.

Door: Michel Op:

Sterkte allen gecondoleerd.

Door: Joke Op:

Wat ben ik geschrokken zeg.

Weinig contact maar als wij elkaar zagen waren het vele mooie herinneringen. Je was vaak met de jongens bij ons thuis en op pad.

Sterkte voor de familie en je zoon niet te vergeten. Daar sprak je altijd vol liefde over.

Carlo ik hoop dat je nu de rust kunt vinden.

(ex vrouw Rien van der Jagt)

Bejo van Mourik

Door: Bejo van Mourik Op:

Mijn lieve broer veel hebben wij mee gemaakt hou van je xxx

Door: Hellen Op:

Waar is mijn broer aan overleden?

Door: Hellen Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker