Beklim kerktoren van Grote Kerk

SCHIEDAM -  De Illustere School Schiedam houdt een informatieve middag over het oudste gebouw van Schiedam, de Grote of Sint Janskerk. De toren wordt beklommen op deze middag.

HBS en Schravenlant lopen voorop

SCHIEDAM - Op donderdagavond 10 oktober heeft Lyceum Schravenlant ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan een gratis toegankelijke historische avond over de geschiedenis van de Schiedamse HBS, MMS, de scholengemeenschap Schravenlant en het Lyceum gehouden. Daaruit blijkt dat de HBS met veel ontwikkelingen voorop liep in ons land en dat doet de school, die nu Lyceum Schravenlant heet, nog altijd. Zo bestaat er sinds kort de mogelijkheid...

Jong NvdG-team stelt zich voor

SCHIEDAM - Op zaterdag 19 oktober aanstaande is het in Schiedam vanaf zeven uur 's avonds 'Nacht van de Geschiedenis' (NvdG). Het team dat dit evenement organiseert is geheel vernieuwd en stelt zich hier graag voor en vertelt iets over wat je van de komende NvdG kunt verwachten. Het thema dit jaar is 'Zij/Hij'. 

Boek 'Schiedam in de 2e Wereldoorlog'

SCHIEDAM - Volgend jaar is het de herdenking van 75 jaar bevrijding. Naar aanleiding daarvan zullen op verzoek van het bestuur van het Fonds Historische Publicaties Dirk Docter en Herman Noordegraaf het boek Schiedam in de Tweede Wereldoorlog in foto’s samenstellen.

St. Jacobus Polderwandeling

SCHIEDAM - Wil je een historische wandeling maken komende maand dan kun je meelopen langs de vesten van de binnenstad en/of een polderwandeling maken door het oude Kethel.

Han van der Horst over Delfshaven

SCHIEDAM/ROTTERDAM - ¨Delfshaven, gefnuikte stad¨. Onder deze titel verzorgt de Schiedamse historicus Han van der Horst op 26 oktober 2019 een lezing over de geschiedenis van Delfshaven.

Pianomuziek in de Drilschuur

SCHIEDAM - In de Drilschuur aan het Groenweegje 13 in Schiedam werden ooit de leden van de Schutterij gedrild. Zij hielden hun exercities. Later werd het een bedrijfsruimte voor verschillende distillateurs. Tegenwoordig is de loods het thuishonk voor een foodtruck en voor enkele kunstenaars en ambachtslieden.

Volksvermaak in Zwart Nazareth

SCHIEDAM - Historicus Han van der Horst, wethouder Duncan Ruseler en stadsdichter Yvette Neuschwanger verzamelden zich gisteren in wat ooit de bioscoopzaal was van de Monopole aan de Hoogstraat. Met hun achtereenvolgende woorden werd het startsein gegeven voor de Open Monumentendagen Schiedam, die dit jaar net als in de rest van het land als thema hebben ‘plekken van plezier’.

100 mensen tokkelden van molen af

SCHIEDAM - Ter gelegenheid van de Monumentendagen waren er vandaag enkele molens opengesteld. Op één daarvan, molen De Palmboom, kon je naar de op ongeveer achttien meter hoogte liggende balie klimmen en op bijzondere manier weer naar het grasveld beneden afdalen. Zo'n honderd mensen durfden het aan om 'tokkelend' van De Palmboom af te komen. 

Branderszaal juweel aan de haven

SCHIEDAM - Als je vanaf de Appelmarkt komend de Appelmarktbrug oversteekt, loop je tegen een markant wit gebouw aan. De eerste bouwsels van dit pand dateren uit 1603. Tegenwoordig zijn er aan de linker kant moderne appartementen achter de witte gevel te vinden. Aan de rechterkant vinden we met de 'Branderszaal' een overblijfsel van het rijke distillateursverleden.

Schiedammer redt monument Rotterdam

SCHIEDAM/ROTTERDAM - Door het initiatief van de in Schiedam wonende fotograaf Jan Sluijter wordt de gevelsteen van het vooroorlogse warenhuis van De Bijenkorf in Rotterdam gered. De gevelsteen zal worden opgeknapt en zal een plaats krijgen ergens in de buurt van het huidige warenhuis van De Bijenkorf.

Monumentale 'Plekken van Plezier'

SCHIEDAM - Schiedam neemt ook dit jaar deel aan Open Monumentendagen op 13, 14 en 15 september. Het landelijke thema ’Plekken van plezier’ geeft aanleiding tot bijzondere activiteiten in Schiedam. Voor dit weekeinde is een vol programma samengesteld met lezingen, activiteiten en openstelling van vele monumenten in Schiedam. De officiële opening vindt plaats op zaterdag 14 september om 11.00 uur in de voormalig bioscoop Monopole...