Zo schildert Anastasi onze stad in 1860

SCHIEDAM - Het Gemeentearchief Schiedam heeft de hand weten te leggen op twee aquarellen: een stadsgezicht en een polderlandschap van Schiedam. De werken zijn gemaakt door de Franse schilder en tekenaar Auguste Paul Charles Anastasi (1820-1889), die tussen 1853 en 1862 verschillende malen Nederland aandeed om te werken. Verschillende van zijn werken zijn wereldwijd in museumcollecties opgenomen, zoals het Rijksmuseum, het Musée d’Orsay...

Foto-expo en lezing over scheepswerven

SCHIEDAM - Op zaterdag 1 februari 2020 vertelt Wim Snikkers om 13.00 uur in het bezoekerscentrum van de Historische Vereniging Schiedam het Verhaal van Schiedam. Het thema is ditmaal Scheepswerven. 

Smak mee voor het beste werk

SCHIEDAM - Onze stad kent nog een gilde, het Anthonisgilde. De vrijwilligers van het Anthonisgilde houden het ambacht van zakkendrager in ere. Het zal vóór 1465 geweest zijn dat dit gilde ontstond. Het is gevestigd vlakbij de Dam in het Zakkendragershuis aan de Oude Sluis 19. Vanmiddag demonstreerden ze op de Dam het ambt van de zakkendrager tijdens het Dickens Festijn Schiedam.

Wandelkalender centrum en Kethel

SCHIEDAM - De wandelkalender van de Historische Vereniging Schiedam voor het wandelseizoen 2020 (april - oktober) is klaar. In het seizoen is er elke eerste zondag van de maand een wandeling in het centrum van Schiedam en elke derde zondag van de maand in Kethel.

Archief; een historische sensatie

SCHIEDAM - Op zaterdag 7 december 2019 vertelt Jef Jansen om 13.00 uur in het bezoekerscentrum van de Historische Vereniging Schiedam het 'Verhaal van Schiedam'. Het onderwerp is: 'De historische sensatie van het archief'.

Hoe Gordon in Schiedam kwam

SCHIEDAM - Aschwin Drost  vertelt over de geboorte, groei en bloei van de familie Gordon tijdens het Verhaal van Schiedam op zaterdag 2 november 2019. 

Schiedam heksenstad van Nederland?

SCHIEDAM - Historicus Jan Willem Verkaik, docent bij Lyceum Schravenlant, onderzocht de heksenreputatie van Schiedam. Op zondagmiddag 27 oktober geeft hij hierover een lezing in Jeneverie ‘t Spul op de Hoogstraat te Schiedam.

Beklim kerktoren van Grote Kerk

SCHIEDAM -  De Illustere School Schiedam houdt een informatieve middag over het oudste gebouw van Schiedam, de Grote of Sint Janskerk. De toren wordt beklommen op deze middag.

HBS en Schravenlant lopen voorop

SCHIEDAM - Op donderdagavond 10 oktober heeft Lyceum Schravenlant ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan een gratis toegankelijke historische avond over de geschiedenis van de Schiedamse HBS, MMS, de scholengemeenschap Schravenlant en het Lyceum gehouden. Daaruit blijkt dat de HBS met veel ontwikkelingen voorop liep in ons land en dat doet de school, die nu Lyceum Schravenlant heet, nog altijd. Zo bestaat er sinds kort de mogelijkheid...

Jong NvdG-team stelt zich voor

SCHIEDAM - Op zaterdag 19 oktober aanstaande is het in Schiedam vanaf zeven uur 's avonds 'Nacht van de Geschiedenis' (NvdG). Het team dat dit evenement organiseert is geheel vernieuwd en stelt zich hier graag voor en vertelt iets over wat je van de komende NvdG kunt verwachten. Het thema dit jaar is 'Zij/Hij'. 

Boek 'Schiedam in de 2e Wereldoorlog'

SCHIEDAM - Volgend jaar is het de herdenking van 75 jaar bevrijding. Naar aanleiding daarvan zullen op verzoek van het bestuur van het Fonds Historische Publicaties Dirk Docter en Herman Noordegraaf het boek Schiedam in de Tweede Wereldoorlog in foto’s samenstellen.

St. Jacobus Polderwandeling

SCHIEDAM - Wil je een historische wandeling maken komende maand dan kun je meelopen langs de vesten van de binnenstad en/of een polderwandeling maken door het oude Kethel.