Dorpswandeling Kethel langs negoties

SCHIEDAM - Bij ‘t Oude Raedthuys aan de Schiedamseweg 26 begint aanstaande zondag om 14.00 uur de Dorpswandeling Kethel. Die gaat langs dorpsboerderijen, negoties en bewoners van de rond 1900 nog zelfstandige gemeente Kethel.

Panorama Schiedam in 1848

SCHIEDAM - Het Gemeentearchief Schiedam heeft zijn topografische-historische atlas uitgebreid met een panorama met stadsprofiel uit 1848. De ingekleurde steendruk is een werk van Willem Troost (1812-1893). 

Wie bedacht Zwart Nazareth?

SCHIEDAM - Op zaterdag 1 juni 2019 vertelt Cok Boes om 13.00 uur in het bezoekerscentrum van de Historische Vereniging Schiedam het Verhaal van Schiedam: Wie bedacht ‘Zwart Nazareth’?
 

Wandeling langs vroegere watermolens

SCHIEDAM - Zondag 19 mei zijn Adrie Broeren-Rip en Jan Vlugman de gids tijdens een door de Historische Vereniging Schiedam georganiseerde wandeling. Zij wandelen door Bijdorp en langs de vroegere watermolens.

 

Om niet te vergeten, de oorlog

SCHIEDAM - Op zaterdag 4 mei 2019 vertellen Siem en Fia Rosman om 13.00 uur in het bezoekerscentrum van de Historische Vereniging Schiedam het Verhaal van Schiedam: 'Om niet te vergeten. Schiedam in de Tweede Wereldoorlog'. 

Kind zijn in de Tweede Wereldoorlog

SCHIEDAM - Het zal je maar gebeuren, je bent drie-en-een-half jaar oud en er breekt een oorlog uit. Je vader wordt gedwongen in een ander land te gaan werken en je moeder staat er ineens alleen voor en moet in deze moeilijke tijden twee kleine kinderen opvoeden. Het overkwam Govert Janse (1937) en hij schreef er een boek over.

De man die Schiedam veranderde

SCHIEDAM - Vanmiddag vindt om vijf uur in het oude stadhuis de presentatie van het boek ‘De man die Schiedam veranderde - Het bewogen leven van M.C.M. de Groot’ plaats. Het boek is een uitgebreide biografie over deze bijzondere Schiedammer en is geschreven door Hans van der Sloot. Bij de presentatie zijn onder andere familieleden van M.C.M. de Groot aanwezig en dragers van de M.C.M. de Groot-speld.

Kethelse personen naamgevers woonwijk

SCHIEDAM - De Jannetje Verbakelstraat? De gloednieuwe wijk de Schiedamse Meesters (in Kethel, op de voormalige velden van Kethel Spaland) heeft in 2017 vijf straatnamen gekregen van Kethelse persoonlijkheden uit het begin van de vorige eeuw.

Foto-expositie over Kethel

SCHIEDAM - Trudy van den Akker-de Jager en Adrie Broeren-Rip zijn druk bezig met het voorbereiden van een fototentoonstelling over Kethel. De expositie zal vanaf aanstaande zaterdag te zien zijn in het bezoekerscentrum van de Historische Vereniging Schiedam, Hoogstraat 74A.

Nu ook Zwart Nazareth wandeling

SCHIEDAM - De Historische Vereniging Schiedam verzorgt van april tot en met oktober twee keer per maand een leerzame wandeling langs gebouwen en objecten in het stadscentrum en in Kethel. Ten opzichte van 2018 is het programma flink uitgebreid: er zijn nu vijf verschillende wandelingen. Bovendien is het nu ook mogelijk om een wandeling op maat aan te vragen.

Schiedam als mooiste stad van de wereld

SCHIEDAM - Het Gemeentearchief Schiedam heeft de hand weten te leggen op een schilderij van de Schiedamse schilder Hugo Landheer (1896-1995). Het is een vrije afbeelding van Schiedam vol beweging en kleur. 

Harkje de Wilde, wethouder in 1945

SCHIEDAM - Op vrijdagmiddag 29 maart wordt om half vier de expostie '100 jaar vrouwenkiesrecht in Schiedam' in de Korenbeurs geopend. Yvonne van der Bijl houdt een lezing over Harkje Benthem-de Wilde, een bijzondere Schiedamse politica.