NLdoet rond de Babbersmolen

SCHIEDAM - Aanstaande zaterdag 14 maart tijdens NLdoet zal een groep vrijwilligers zich op het groen storten rond de Babbersmolen. De wilgengriend wordt voor een deel gesnoeid en de schermen van de eendenkooi worden waar nodig voorzien van nieuw riet.  

Verhaal over de werf Gusto

SCHIEDAM - Op zaterdag 7 maart 2020 vertelt Dirk Allewelt van de Stichting Erfgoed Werf Gusto het Verhaal van Schiedam over Gusto als pionier in de constructie van kranen. Het begint om 13.00 uur en is op de Hoogstraat 74a bij de Historische Vereniging Schiedam (HVS). 

Red deze Gusto-kraan van ondergang

SCHIEDAM - Sedert een jaar is Stichting Erfgoed Werf Gusto bezig te onderzoeken of een drijvende kraan, gebouwd in 1941 door Werf Gusto te Schiedam, aan het eind van zijn dienstbare leven (2021) terug uit Rusland naar Schiedam kan komen. Het is dan een 80 jaar oud stuk industrieel erfgoed, dat langs de Nieuwe Maas een icoon (zo hoog als de Euromast) voor Schiedam kan zijn en dat kan dienen als drijvend museum. De voorzitter van de...

Zo schildert Anastasi onze stad in 1860

SCHIEDAM - Het Gemeentearchief Schiedam heeft de hand weten te leggen op twee aquarellen: een stadsgezicht en een polderlandschap van Schiedam. De werken zijn gemaakt door de Franse schilder en tekenaar Auguste Paul Charles Anastasi (1820-1889), die tussen 1853 en 1862 verschillende malen Nederland aandeed om te werken. Verschillende van zijn werken zijn wereldwijd in museumcollecties opgenomen, zoals het Rijksmuseum, het Musée d’Orsay...

Foto-expo en lezing over scheepswerven

SCHIEDAM - Op zaterdag 1 februari 2020 vertelt Wim Snikkers om 13.00 uur in het bezoekerscentrum van de Historische Vereniging Schiedam het Verhaal van Schiedam. Het thema is ditmaal Scheepswerven. 

Smak mee voor het beste werk

SCHIEDAM - Onze stad kent nog een gilde, het Anthonisgilde. De vrijwilligers van het Anthonisgilde houden het ambacht van zakkendrager in ere. Het zal vóór 1465 geweest zijn dat dit gilde ontstond. Het is gevestigd vlakbij de Dam in het Zakkendragershuis aan de Oude Sluis 19. Vanmiddag demonstreerden ze op de Dam het ambt van de zakkendrager tijdens het Dickens Festijn Schiedam.

Wandelkalender centrum en Kethel

SCHIEDAM - De wandelkalender van de Historische Vereniging Schiedam voor het wandelseizoen 2020 (april - oktober) is klaar. In het seizoen is er elke eerste zondag van de maand een wandeling in het centrum van Schiedam en elke derde zondag van de maand in Kethel.

Archief; een historische sensatie

SCHIEDAM - Op zaterdag 7 december 2019 vertelt Jef Jansen om 13.00 uur in het bezoekerscentrum van de Historische Vereniging Schiedam het 'Verhaal van Schiedam'. Het onderwerp is: 'De historische sensatie van het archief'.

Hoe Gordon in Schiedam kwam

SCHIEDAM - Aschwin Drost  vertelt over de geboorte, groei en bloei van de familie Gordon tijdens het Verhaal van Schiedam op zaterdag 2 november 2019. 

Schiedam heksenstad van Nederland?

SCHIEDAM - Historicus Jan Willem Verkaik, docent bij Lyceum Schravenlant, onderzocht de heksenreputatie van Schiedam. Op zondagmiddag 27 oktober geeft hij hierover een lezing in Jeneverie ‘t Spul op de Hoogstraat te Schiedam.

Beklim kerktoren van Grote Kerk

SCHIEDAM -  De Illustere School Schiedam houdt een informatieve middag over het oudste gebouw van Schiedam, de Grote of Sint Janskerk. De toren wordt beklommen op deze middag.

HBS en Schravenlant lopen voorop

SCHIEDAM - Op donderdagavond 10 oktober heeft Lyceum Schravenlant ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan een gratis toegankelijke historische avond over de geschiedenis van de Schiedamse HBS, MMS, de scholengemeenschap Schravenlant en het Lyceum gehouden. Daaruit blijkt dat de HBS met veel ontwikkelingen voorop liep in ons land en dat doet de school, die nu Lyceum Schravenlant heet, nog altijd. Zo bestaat er sinds kort de mogelijkheid...