BADMINTON - Na tientallen jaren in de hal aan de Zoomweg in Schiedam Noord te hebben gespeeld, verhuist badmintonclub TSF binnenkort naar de Prinses Margriethal. De eigenaren van RacketSportSchiedam (RSS) betreuren het vertrek. Zij zullen ondanks het vertrek van TSF de mogelijkheden om badminton te spelen in hun centrum blijven aanbieden.
“We bieden al tennis en padel, en je kunt hier ook pickleball spelen. In de toekomst gaan we nog veel meer racketsporten aanbieden, zoals minitennis, de nieuwe sport 360 ball, maar ook het aloude tafeltennis. In het complete skala aan racketsporten dat we willen aanbieden hoort ook badminton. Dat is net als padel een sport met een aantrekkelijk instapniveau, waardoor je de eerste keer al een leuke rally kunt spelen. Niet voor niets is badminton zo’n populaire vakantiesport op bijvoorbeeld de camping”, zegt Jeroen de Krom, mede-eigenaar van RSS, dat hij vorig voorjaar (toen heette het Tennis- en badmintoncentrum Kethelhaghe) samen met Hans Melaard overnam.
Op dinsdag 31 augustus aanstaande is het voor de eerste keer dat TSF in de Sporthal Margriet speelt. TSF heeft 110 leden, waarvan 30 jeugdleden en 80 senioren. Er wordt wekelijks gespeeld op dinsdagavond en vrijdagavond. De seniorencompetitie, die van september tot en met januari duurt, is op vrijdagavond. Het hoogste competitieteam speelde in de vierde divisie. De junioren spelen hun competitie overdag op zondag van februari tot en met mei.
De overstap heeft twee redenen, zegt TSF-voorzitter Eva Visschedijk. “De speeltijden zijn bij de Margriethal net iets prettiger. En er is een kostenoverweging; we hoeven iets minder huur te betalen. Daarbij speelt mee dat we helaas te maken hebben met een terugloop in het ledental. Voor de coronacrisis begon hadden we nog 140 leden.” Visschedijk licht toe over de speeltijden: “De junioren spelen in de Margriethal tussen zeven en acht uur ’s avonds. Bij RSS kon dat van halfacht tot halfnegen. Onze jongste leden zijn zeven jaar. Op die leeftijd maakt dat halfuurtje een wezenlijk verschil.”
“We vinden overigens dat de nieuwe eigenaren van het centrum waar we nu vertrekken goed bezig zijn. Het is mooi opgeknapt binnen en gezelliger gemaakt en je kunt nu zelfs via een QR-code bestellen. Maar als we in de Margriethal met onze mensen aan de bar gaan zitten, maken we het ook weer gezellig. Gezelligheid zit toch ook in de mensen, zeg ik altijd maar”, aldus de voorzitter van TSF, die opmerkt met haar club flink aan de bak te moeten om leden te gaan werven. “Ik werd lid toen ik 10 jaar was, nadat ik enige tijd op de wachtlijst heb gestaan. Een wachtlijst hebben we nu dus niet meer, we moeten zorgen dat de terugloop stopt en we weer gaan groeien. We denken onder meer aan een open dag of avond, aan een vriendjes/vriendinnetjes toernooi en aan beter inzetten van social media”, zegt de nu 29-jarige Eva Visschedijk.
Reactie RSS
Jeroen de Krom: “We respecteren het besluit en de overwegingen van TSF, maar betreuren het wel. Toen we het centrum overnamen, zijn we van begin af aan met TSF in gesprek gegaan en hebben we de vereniging betrokken in onze plannen. We hebben ook verbeteringen doorgevoerd die goed zijn voor het gehele jaar door spelen van badminton in de hal. Daar kon het zomers nogal warm zijn. In de hal is nu een systeem van klimaatbeheersing. Dat systeem is zodanig ingericht dat er geen tocht is. Tocht is immers funest voor een shuttle. Ook wordt er vocht onttrokken aan de lucht, zodat het ook minder zweterig aanvoelt als je sport. Laatste ontwikkeling is dat er nu een coating wordt aangebracht op het dak, waardoor we de temperatuur nog beter kunnen reguleren. Ik begrijp overigens best dat voor de allerkleinsten ’s avonds een half uur eerder beginnen belangrijk is, maar ook bij ons hadden ze om zeven uur ’s avonds kunnen beginnen met de jeugd in de zogenoemde ASM-hoek in de padelbaan.” ASM staat voor Athletic Skills Model. Je ziet de ASM-baan op de foto hieronder.
Op zondagochtend is er reeds een groep mensen die badminton speelt bij RSS. Deze groep staat geheel los van TSF en is een spontane ontwikkeling van mensen die aanklopten bij het centrum of ze op zondagochtend een van de banen konden huren voor het spelen van badminton. “We willen het nu ook mogelijk gaan maken dat iemand – net zoals iedereen bij ons per uur een tennisbaan of een padelbaan kan boeken - een badmintonveld kan boeken. We gaan erop studeren hoe we die boekingsmogelijkheid, net als met tennis en padel, ook online kunnen gaan bieden. De trend is dat mensen vrij willen zijn wanneer ze willen sporten en een gevarieerd aanbod aan sporten willen hebben. Op die trend spelen wij heel graag in”, zegt Jeroen de Krom.
Die variatie gaat wat Jeroen de Krom overigens al beginnen op jeugdige leeftijd. “We komen voor de jeugd met een ‘mix & match’ formule. Je kunt dan bij ons op ‘racketsport’ gaan. De kinderen kunnen dan naar hartenlust elke racketsport spelen, tennis, padel, badminton en alle racketsporten die we er nog bij krijgen. Ze hoeven niet vooraf een keuze voor een van de sporten te maken”, zo legt Jeroen de Krom uit.
Foto boven het artikel: Jeroen de Krom (op de achtergrond) in het leslokaal van RSS waar de KNLTB-opleidingen tot tennisleraar en padelleraar worden gegeven
Foto onder: de ASM-baan bij RSS, waarvan er nu in totaal drie in Nederland zijn, waarvan dus één in Schiedam