De Jillis Bruggeman Penning gaat naar Splinter Chabot en Sandro Kortekaas

De Jillis Bruggeman Penning gaat naar Splinter Chabot en Sandro Kortekaas

SCHIEDAM - Dit jaar is 'Zichtbaar - Onzichtbaar' het thema van de Jillis Bruggeman Penning. Daarom krijgen twee personen deze Schiedamse onderscheiding voor lhbti-acceptatie, te weten Splinter Chabot en Sandro Kortekaas.

De gemeente Schiedam reikt sinds 2015 jaarlijks op 9 maart de Jillis Bruggeman Penning uit aan een organisatie of persoon die voorop gaat in de strijd tegen discriminatie en vervolging op basis van geslacht, seksuele of genderidentiteit. Vanwege de coronamaatregelen zal de uitreiking dit jaar plaatsvinden op Coming-Outdag maandag 11 oktober.

"Vandaag maken we – middels een filmpje – al wel bekend wie deze in ontvangst mag nemen. Het thema van dit jaar is: zichtbaar en onzichtbaar. Speciaal daarom worden er dit keer twee penningen uitgereikt.
De winnaars van de regionale Jillis Bruggeman Opstekers zijn: Iris Kay (Nissewaard), Lennart Lenskens (Dordrecht) en Raymond Kalkman (Hoeksche Waard)", zo laat de gemeente weten. 

De landelijke onderscheidingen gaan naar Splinter Chabot en Sandro Kortekaas.

Foto: Splinter Chabot, screenshot uit video van gemeente Schiedam waarin de landelijke winnaars bekend worden gemaakt. Je kunt de gehele video op YouTube zien door onderstaande afbeelding aan te klikken. 

De gemeente Schiedam schrijft in een persbericht: "In Nederland is er geen vervolging meer vanwege iemands seksuele identiteit, maar discriminatie komt helaas nog steeds voor. Het blijft dus zaak om waakzaam te zijn. De gemeente Schiedam wil hierbij een voortrekkersrol vervullen. Sinds 2014 is Schiedam een Regenbooggemeente en ondersteunt zij diverse LHBTI-projecten, de LHBTI-ambassadeurs en de Stichting Jillis Bruggeman, die onder andere de lokale LHBTI-belangen behartigt.

De eerste penning is dit jaar voor Splinter Chabot. Hij is schrijver, programmamaker en tv-presentator, die met zijn boek Confettiregen een indringend verhaal vertelt over zijn coming-in. Samen met de bevestigende reacties hierop, gebundeld in zijn boek Roze Brieven, houdt hij Nederland een spiegel voor: ‘anders zijn’ is nog steeds een groot probleem.

Sandro Kortekaas ontvangt de tweede penning. Deze geridderde activist zet zich al jaren in voor vluchtelingen die om hun gender en seksualiteit groot gevaar lopen in eigen land. Maar ook in Nederland zijn ze niet veilig. Hij strijdt voor een eerlijke beoordeling van hun aanvraag, hun veiligheid in asielzoekerscentra en structurele oplossingen."

Waarom de Opstekers toegekend zijn aan de bovengenoemde drie winnaars wordt door de gemeente als volgt toegelicht:

"Iris Kay (Nissewaard), voor het oprichten en beheren van de lokale belangenorganisatie LHBT+ Nissewaard. Met dit netwerk geeft ze betekenis aan verbinding en zelforganisatie van LHBTI-ers waar deze er eerder nog niet was.

Lennart Lenskens (Dordrecht) voor het bijna 10 jaar organiseren van het jaarlijks evenement Dordrecht Pride. Hiermee wordt Dordrecht enorm op de kaart gezet als een van de weinige Regenbooggemeentes met een eigen Pride.

Raymond Kalkman (Hoeksche Waard) voor het oprichten en beheren van LHBT Hoeksche Waard. Een belangrijke taak die hij zichzelf heeft opgelegd is het verbinden van alle partijen in zijn gemeente. Met een warm hart en een spiegel blijft hij krachtig in verbinding."

De Schiedammer Jillis Bruggeman is op 9 maart 1803 terechtgesteld om zijn seksuele identiteit. Het was de laatste keer dat iemand onder Nederlands recht ter dood werd veroordeeld wegens het hebben van seks met iemand van hetzelfde geslacht. Het is ook het laatste voltrokken doodvonnis in Schiedam.

Eerdere winnaars van de Jillis Bruggeman Penning zijn

· Claudia de Breij (2020)

· Boris Dittrich (2019)

· Barbara Barend (2018)

· Arie Boomsma (2017)

· Michael van Praag (2016)

· Amnesty International (2015).

09-03-2021


24554_Banner_SchiedammmerOnline_Obesitas_250x208

20230323 Banners Bieb 6x 250 x 208-6


bannerswv250

thumbnail_Banner  (1)

bannerservice

irado banner 250x208 (002)