Lezing door Carrie Jansen over huiselijk geweld tegen vrouwen en kinderen

'Het komt in alle geledingen voor; met z’n allen beter opletten'

'Het komt in alle geledingen voor; met z’n allen beter opletten'

SCHIEDAM - Het jaarthema van ‘Orange the World’, de campagne tegen huiselijk geweld tegen vrouwen en kinderen is ‘preventie’. “Ik zou heel blij zijn als we met z’n allen beter gaan opletten, op volwassenen en op kinderen om ons heen”, zegt Carrie Jansen. En weet dan dat mensen van alle kleuren, uit alle culturen, in alle inkomensklassen huiselijk geweld meemaken, zo benadrukt Carrie tijdens een lezing voor Soroptimist International Club Beneden Maas.

door Jan Schrijver

Wereldwijd zetten leden van de serviceclub ‘Soroptimist’ zich in voor de internationale campagne ‘Orange the World’. Deze campagne wil een vuist maken tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Soroptimist International Club Beneden Maas zet zich voor het vierde jaar op rij voor deze campagne in. “Vanuit onze club zetten wij ons vanuit onze regio Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland in tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Ook in Nederland en in onze regio is dat zeer noodzakelijk”, zegt Fredy Koedijk, één van de leden van Soroptimistclub Beneden Maas, “want in Nederland maakt 45% van de vrouwen fysiek, seksueel of psychisch geweld mee, gemiddeld iedere acht dagen wordt in ons land een vrouw vermoord door een (ex)partner of familielid, 25% maakt partnergeweld mee en meer dan driekwart maakt seksuele intimidatie mee in haar leven. Ook eerwraak is een oorzaak van huiselijk geweld tegen vrouwen/meisjes.”

Waarom is oranje gekozen voor de internationale campagne? “Omdat het de kleur van een zonsopgang is; het staat voor de dagenraad in een wereld zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne wordt dan ook positief ingestoken; we geloven dat het mogelijk moet zijn om die toekomst werkelijkheid te maken en met de kleur oranje vieren we dat moment”, zo antwoordt Koedijk. In 2022 is het campagnethema in ons land ‘preventie’, het voorkomen van geweld. 

Soroptimistclub Beneden Maas vergadert maandelijks en doet dat sinds enige tijd in de historische Branderszaal in het pand aan de Lange Haven 97 in Schiedam. Tijdens de vergadering van afgelopen woensdag waren ook buitenstaanders welkom, omdat er in het kader van Orange the World een gastspreekster was uitgenodigd te weten Carrie Jansen (68). Zij is bekend als columnist van het AD. Zij was jarenlang werkzaam als sociaal advocaat met als specialisme huiselijk geweld en is nu werkzaam als ‘medewerker mooie dingen’ voor de Stichting Fier.

Fier is een landelijk werkend expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. “Onze opdracht is: voorkomen van geweld, stoppen van geweld en hulp bieden bij de gevolgen van geweld”, zo omschrijft Fier op haar website. Fier heeft vestigingen in Leeuwarden, Groningen en Capelle aan den IJssel. 

Barbara Teuben, voorzitter van de Soroptimistclub Beneden Maas, heette de gastspreekster en de toehoorders welkom en zette op een rij waar de club voor staat.

“Soroptimist International is de grootste serviceorganisatie van vakvrouwen ter wereld.

· We zijn wereldwijd actief in 120 landen en hebben in totaal 72.000 leden.

· Via allerlei acties, verschillende manieren van belangenbehartiging en bewustwording zetten wij ons in voor de ondersteuning van vrouwen en meisjes.

Soroptimist International Club Beneden Maas is één van de100 clubs die actief zijn in Nederland, Suriname en Curaçao. Samen vormen we een Unie met ruim 3000 leden. Onze Club, Soroptimist International Club Beneden Maas, bestaat uit dertig leden, professioneel en sociaal verschillend, met als overeenkomst dat we allen vrouw zijn, werken of gewerkt hebben, wonen of gewoond hebben in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis of Maasland", zo legde Teuben uit. "De naam Soroptmist is een combinatie van het woord Soror, dat zuster betekent en het woord Optima, dat het beste betekent. En we zoeken nog leden, dus als je vaker in Schiedam met ons hier wil vergaderen en goede dingen doen voor vrouwen en meisjes, kom dan eens een keer met ons praten."

Carrie Jansen, ooit begonnen als winkelier met punkartikelen, vertelde over haar bijzondere loopbaan. Zij werkt sinds enige jaren bij Fier en gaat daar ook nu ze inmiddels pensioengerechtigd is mee door, zo benadrukte zij. In Capelle aan den IJssel heeft Fier een vestiging waar een veertigtal moeders met kinderen en meiden wordt opgevangen. Daarnaast heeft Fier in Capelle een crisisopvang waar een dertigtal vrouwen en kinderen opgevangen kan worden. “Als ze daar binnenkomen, zitten de hechtingen er nog in, kun je zeggen”, weet Carrie. “Op het moment dat een nieuwe moeder en/of kind binnenkomt, dan zijn degenen die er al zijn heel attent. Ze lopen uit om de nieuwelingen te begroeten, ze worden omhelsd, ze krijgen lieve woorden te horen als ‘je komt er weer bovenop’. Natuurlijk is het anderzijds niet makkelijk om in zo’n moeilijke situatie, zo dicht op elkaar te moeten leven.”

Ook bij de medewerkers van Fier gaat het vooral om het geven van liefde. “We willen niet grijpen naar medicatie of isolatie, we willen niet ‘fixeren’. Het interieur van de huizen is niet hufterproof gemaakt, want dat zou de inwoners het idee geven dat ze blijkbaar hufters zijn. En dat zijn het niet! Denk vooral ook niet dat huiselijk geweld tegen vrouwen en/of kinderen in jullie milieu niet voorkomt; dat komt het wél. Ik zie wie er bij Fier tijdelijk wonen, dat zijn mensen van alle kleuren, uit alle culturen, in alle inkomensklassen. Dus wees waakzaam, ook in eigen gelederen, leer van de cijfers. Het jaarthema is ‘preventie’. Ik zou heel blij zijn als we met z’n allen beter gaan opletten, op volwassenen en op kinderen om ons heen.”

Carrie merkt op dat veelal ook op scholen het huiselijk geweld wordt onderschat. “Gemiddeld zitten er in elke schoolklas drie kinderen die misbruikt worden. Dat kan gaan om seksueel misbruik, lichamelijke en/of psychische mishandeling en verwaarlozing. Als ik weleens met leerkrachten spreek, is er ongeloof over dit cijfer. Ontkenning, in de trant van, ja maar niet bij mij in de klas. Nogmaals, laten we goed opletten, en melden is – al helemaal als je twijfelt of je het wel goed ziet -  heel moeilijk. Ik zeg dan: beter viermaal ‘fout’ een melding gedaan, dan eenmaal géén melding gedaan hebben van een situatie waar wel iets loos is.” Ze voegt er nog aan toe: “Er zijn kinderen die te druk zijn, en kinderen die te stil zijn. Het zijn in beide gevallen signalen.”

Carrie is dus ‘medewerker mooie dingen’. “We willen wat kapot is, zodanig maken, dat het mooier is dan het was. De Japanners hebben daar een mooie term voor, kintsugi, zoek dat maar eens op. Aan het verleden kunnen we niks meer doen, aan het trauma dat ze hebben opgelopen wél. Belangrijk voor de vrouwen en kinderen is: laat ons je troosten, zodat je weer aan je toekomst kunt gaan werken. Daarbij staat dan vooral centraal wat je wel kan. Wat je niet kan, is het minst belangrijk.”

Carrie wil nog kwijt: als je als vrouw huiselijk geweld meemaakt, weet dan dat je niet de enige bent die het meemaakt, kom ermee naar buiten, zoek hulp.

Foto onder: Fredy Koedijk (links) bedankt Carrie Jansen

carryfredie (2)

 

 

14-11-2022


24554_Banner_SchiedammmerOnline_Obesitas_250x208

20230323 Banners Bieb 6x 250 x 208-6


bannerswv250

thumbnail_Banner  (1)

bannerservice

irado banner 250x208 (002)