SCHIEDAM - Morgen - woensdag 29 december 2021 - worden de asielzoekers verwacht die worden opgevangen op het schip De Nassau in de Buitenhaven in Schiedam.
door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)
De gemeente Schiedam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) gaven aan het eind van dinsdagmiddag een persconferentie, gevolgd door een rondleiding door het schip. Het schip dateert uit de eerste fase van de 20ste eeuw. Drie jaar geleden is het schip gerenoveerd. Het schip wordt in het toeristenseizoen gebruikt voor cruises over de binnenwateren van Nederland, waarbij afgelopen jaren vooral Oost-Nederland werd aangedaan. Aangeboden worden zogenoemde boat-bike-tours.
De komende vier maanden wordt het schip met 33 passagiershutten en een maximale passagierscapaciteit van 67 ingezet voor de opvang van 50 à 60 vluchtelingen. Nog niet bekend is uit welke landen de vluchtelingen precies afkomstig zijn. Het gaat in veel gevallen om mensen uit het Midden-Oosten en Afrika, aldus de gemeentelijke website. Volgens Maurice Lenferink, hoofd concerntaken van de VRR, gaat het in ieder geval om mensen die uit een oorlogssituatie komen. Voorts is bekend dat het om volwassenen gaat (18 jaar en ouder). Dat kunnen stellen (zonder kinderen) zijn en mensen alleen. Omdat het hier om een schip gaat, zou opvang van kinderen te gevaarlijk zijn. "Wat we kunnen zeggen is dat het om mensen gaat die huis en haard achter zich hebben gelaten, die zonder spullen aankomen in een vreemd land. De mensen zijn verdrietig en emotioneel, hebben een hoop gedoe aan hun hoofd, hebben behoefte aan stabiliteit en rust", zegt Maurice Lenferink.
De meeste hutten beschikken over twee losstaande bedden of in een hoek geplaatste bedden (zie foto hierboven). Enkele kamers beschikken over een tweepersoonsbed (zie foto hieronder). De kamers beschikken over een eigen badkamer/toilet.
Voor de vluchtelingen wordt door een cateraar in de keuken van het schip gekookt (keuken zie onder).
Morgen wordt een telefoontje uit het asielzoekerscentrum in Ter Apel verwacht. Daarna heeft men nog ongeveer drie uur de tijd voor de laatste voorbereidingen, aangezien de touringcar ongeveer drie uur zal nodig hebben voor de reis, zo laat Leon Verzijden, wijktoezichthouder en crisismanager van de gemeente, weten. Elke asielzoeker wordt verwelkomd met een welkomstpakket, waarbij de inhoud zal verschillen voor mannen en vrouwen, aangezien persoonlijke verzorgingsproducten onderdeel uitmaken van het pakket.
Zie nog meer informatie in de video van Jan Willem de Boer van JW TV (zie onder):