SCHIEDAM - Aan de ingang van de Nieuwe Maas naar de Vijfsluizerhaven in Schiedam is een plasticvanger aangelegd om het plasticafval uit de haven te houden.
door Jan Schrijver
Het systeem werkt zogenoemd 'passief', dat wil zeggen dat wind en stroming ervoor zorgen dat het vuil langs twee lange geleiders in een opvangbak terechtkomt. Het systeem heet Catchy en is aangelegd door het bedrijf Allseas.
Elke maand wordt de opvangbak geleegd. Er zitten dan in de bak flesjes, rietjes, bekers, doppen, maar ook enerzijds restanten industrieel verpakkingsmateriaal en anderzijds microplastics. Door de Catchy kan het natuurgebied waartoe de Vijfsluizerhaven is ontwikkeld vrij van plastic afval blijven en kunnen de dieren die in de loop der tijden verdreven zijn, hier weer gaan gedijen. Het is zelfs mogelijk dat je in de Vijfsluizerhaven zeehondjes kunt spotten die daar op de oevers rusten.
Een andere belangrijke functie van het opvangen van plastic afval is te kunnen monitoren wat er allemaal in de rivieren terechtkomt en uiteindelijk bij de Nieuwe Maas richting zee drijft. De gegevens worden teruggekoppeld aan de overheden, die hierop de regelgeving kunnen bijsturen om vervuiling verder tegen te gaan.
Rijkswaterstaat heeft een video op een website staan waar de werking en het belang van de Catchy wordt toegelicht. Let wel, een van degenen die het woord voert, zegt hierbij in Rotterdam aan de Maas te staan. Dat zou dus moeten luiden: in Schiedam aan de Nieuwe Maas. Je ziet de video hier:
https://zwerfafval.rijkswaterstaat.nl/areaal/rivieren/monitoring-zwerfafval-rivieren/
Foto's (c) De Schiedammer Online