Jan Bostelaar: “Hoe mooi is het niet dat na reparatie die oude staartklok bij de cliënt aan de muur weer verder tikt”

Interview over 10-jarig 'Repair Café' op de Dag van de Duurzaamheid

Interview over 10-jarig 'Repair Café' op de Dag van de Duurzaamheid

SCHIEDAM – Het is vandaag de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober 2024. Jan Bostelaar (76) is oprichter en coördinator van het Repair Café Schiedam. Tien jaar geleden werd het opgericht. Het werd geen eendagsvlieg maar een duurzaam succes. Hoe is hij ertoe gekomen om het Repair Café Schiedam te beginnen? En heeft hij nog plannen voor uitbreiding van de diensten ervan? Je leest dat en meer in dit interview.

door Jan Schrijver

“Op mijn vijfenzestigste ging ik met pensioen als ambtenaar bij de gemeente Schiedam. Ik was onder meer coördinator vrijwilligerswerk bij de gemeente. Na mijn pensionering heb ik de leuke onderdelen van mijn werk als vrijwilliger voortgezet. Ik wilde nog wat om handen hebben én me nuttig maken voor de samenleving. Ik heb toen thema-avonden gegeven over vrijwilligerswerk. Ook ben ik via de gemeente betrokken geraakt bij het VVE Platform Schiedam. Verenigingen van Eigenaren zijn in feite ook vrijwilligersorganisaties en dat was ook het VVE-platform dat de organisatiegraad van VVE’s in Schiedam wilde vergroten. Ten slotte ergerde ik me al jaren groen en geel aan onze consumptiemaatschappij, waarin de afvalberg maar groeit en groeit. Spullen worden gedumpt, ook als ze niet kapot zijn, maar omdat ze bijvoorbeeld uit de mode zijn of dat er weer modernere versies zijn. Kijk maar eens op de milieustraat waar in de elektronica-vergaarbakken legio flatscreen-televisies liggen. Ik weet zeker dat een groot deel nog prima werkt, maar wellicht niet interactief genoeg is. Het is een van de voorbeelden van verspilling.”

“Ik heb elf jaar geleden samen met andere mensen met een groot hart voor een duurzame samenleving de Stichting Olivier opgericht. Daaronder vallen bovengenoemde drie activiteiten: ondersteuning van het VVE Platform Schiedam, organisatie van het Repair Café Schiedam en bijeenkomsten over vrijwilligerswerk. Laatstgenoemde activiteit is incidenteel. VVE Platform Schiedam en het Repair Café Schiedam zijn volop actieve organisaties”, zegt Jan Bostelaar.

“Er bestond in ons land al de organisatie Repair Café Nederland. Daar hebben wij ons bij aangesloten. We mogen daardoor de naam en het logo gebruiken en we worden met onder meer kennis ondersteund door de centrale organisatie. Op de website van de centrale organisatie kun je zien waar je nog meer terechtkunt in ons land bij een Repair Café en dat is inmiddels op 390 locaties. Inmiddels heeft het Repair Café de vleugels ook internationaal uitgeslagen. Er zijn wereldwijd in het totaal ruim 3.200 Repair Cafés.”

Stichting Repair Café is opgericht op 2 maart 2010 en is gevestigd in Amsterdam. Sinds eind 2015 is de stichting bekend onder de naam Repair Café International. Behalve in Nederland zijn er ook Repair Cafés in België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en in tientallen andere landen verspreid over de hele wereld. Het Repair Café is zelfs doorgedrongen tot India en Japan! Op de website van Repair Café International kun je alle locaties vinden. Ook vind je er handige tips en handleidingen voor reparaties. Dit is het webadres: https://www.repaircafe.org/
Repair Café Schiedam heeft ook een eigen website. Die vind je onder dit adres:  https://repaircafeschiedam.nl/

In de ’s-Gravelandsepolder is bij Het Goed en Irado nu sinds april van dit jaar ook een circulair centrum. Wordt het Repair Café daarmee niet overbodig. Jan Bostelaar: “We juichen elk initiatief voor duurzaamheid van harte toe. Mooi dat het circulair centrum Cirkel daar nu open is. Wij hebben onze eigen plaats in Schiedam. Wij richten ons volledig op mensen met hun eigen kapotte spullen die ze niet willen wegdoen, maar voor zichzelf willen laten repareren. Dat we in een behoefte voorzien, blijkt wel uit de cijfers. 2023 was het meest succesvolle jaar van het Repair Café sinds de oprichting in 2014. Vorig jaar hadden we een recordjaar met 328 reparaties. Het aantal vrijwilligers was ook nog nooit zo hoog als de ruim dertig die nu tijdens de negen Repair Café’s die we jaarlijks houden paraat staan. Vergeet niet dat het ook een sociaal gebeuren is. Veel bezoekers beleven het als een gezellig uitje om bij ons langs te komen. En de vrijwilligers komen ook voor hun plezier. Dat merk je elke keer weer, het is gewoon heel gezellig. Wat ik erg mooi vind, is dat er soms een soort gejuich opgaat in de zaal. Een moeilijke reparatie, waar mogelijk verschillende vrijwilligers zich samen over hebben gebogen, is dan toch gelukt en de bezoeker gaat daarna heel blij weer naar huis. Vaak gaat het ook niet om de financiële besparing – die telt natuurlijk ook mee – maar hebben gebruiksvoorwerpen ook een emotionele waarde. Denk maar eens aan de oude staartklok die jaren bij je overleden ouders aan de muur heeft gehangen. Hoe mooi is het niet als die bij jou thuis weer verder tikt.”

Hoe lang ga je nog verder met het Repair Café? “Zo lang als het kan. Voorlopig gaat het goed. De vrijwilligers zijn rond de zestig jaar, maar met uitschieters boven de tachtig jaar. Dus ik ben nog lang de oudste niet”, zegt Bostelaar met een grijns op het gezicht. “Uiteraard zijn jongere vrijwilligers ook altijd welkom, zodat we in lengte van dagen door kunnen gaan. Duurzaamheid is nou eenmaal niet een tijdelijk iets. Ook broeden we op ideeën voor uitbreiding van onze dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan een Repair Café on Tour. In samenwerking met Seniorenwelzijn zijn we aan het bekijken of we bij mensen thuis langs kunnen gaan. Wordt vervolgd.”

Het Repair Café Schiedam is negen keer per jaar in het ontmoetingscentrum de Vijf Molens aan de Nieuwe Damlaan 818. Het vindt plaats elke derde zaterdag van de maand (behalve in juli, augustus en december).

In het kader van Dag van de Duurzaamheid houdt De Groene Raat in Schiedam Kethel aanstaande zondag een Duurzaamheidsmarkt. Daar zal het Repair Café ook present zijn met vrijwilligers. Schiedammers kunnen zondag in De Groene Raat gratis kapotte spullen laten reageren. Het eerstvolgende gebruikelijke Repair Café Schiedam is op de derde donderdag in oktober, dat wil zeggen op zaterdag 19 oktober 2024 in OC 5 Molens aan de Nieuwe Damlaan 818. Aanvang 9.30 uur tot 12.00 uur (aanname reparaties tot 11.00 uur).

Foto's: Jan Bostelaar (foto boven geheel rechts, foto onder geheel links)

overxi

10-10-2024

20230323 Banners Bieb 6x 250 x 208-6


bannerswv250

thumbnail_Banner  (1)

bannerservice

irado banner 250x208 (002)