SCHIEDAM - Dit jaar is er ter ere van de zogenoemde Algemene Gelegenheid aan 16 Schiedammers een koninklijke onderscheiding toegekend. De burgemeester van Schiedam, Cor Lamers, heeft aan 14 van hen vanochtend de onderscheiding uitgereikt (je ziet de groepsfoto die na afloop is genomen hierboven). Twee Schiedammers, Bep Holmer en Pieter Sonneveld, konden niet aanwezig zijn en ontvangen het ‘lintje’ op een later moment.
Dertien personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, twee personen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en een persoon is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Je vindt van de veertien onderscheiden personen die vandaag aanwezig waren in de foyer van het Theater aan de Schie een afzonderlijk stukje op onze website.
Op 24 maart reikte de burgemeester al een Koninklijke onderscheiding uit aan raadsleden Mostert en Kuin bij hun vertrek uit de gemeenteraad. Zij ontvingen de onderscheiding voor hun meer dan 12 jaar durende raadslidmaatschap. Zij zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau maar zijn niet in de aantallen van de Algemene Gelegenheid meegeteld.
De navolgende twee Schiedammers konden vanochtend niet aanwezig zijn en ontvangen het ‘lintje’ op een later moment:
Pieter Sonneveld
Pieter Sonneveld wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.
De verdiensten van Pieter Sonneveld zijn even indrukwekkend als uitvoerig. Hij zet zich zowel betaald als vrijwillig volledig in voor zijn vakgebied. Dit resulteert erin dat hij een wereldwijd vermaarde hoogleraar/professor is. Van zijn expertise wordt zowel in Nederland als de rest van de wereld gebruik gemaakt. De heer Sonneveld is gespecialiseerd in patiëntenzorg, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van hematologie, in het bijzonder het multiple myeloom (een kanker van plasmacellen - plasmacellen zijn een van de soorten afweercellen van ons lichaam). Het is vanzelfsprekend van levensbelang dat de kennis en kunde (genezing/behandeling) wordt uitgebreid en gedeeld. En dat is precies wat Sonneveld doet. Zijn inbreng heeft geleid tot vernieuwing en enorme vooruitgang in de behandeling van het multiple myeloom en een belangrijke verbetering in de overleving van deze ziekte.
Hij begon in 1991 als internist-hematoloog bij het zeer goed aangeschreven Erasmus MC in Rotterdam. Slechts 7 jaar later werd hij op dat vakgebied al aangesteld als hoogleraar hematologie met als leerstoel Hemato-oncologische farmacotherapie. Farmacotherapie is een behandeling (therapie) van ziekten en aandoeningen met geneesmiddelen.
Van 2011 tot 2017 was hij afdelingshoofd Hematologie in het Erasmus MC en van 2013 tot 2017 voorzitter van het Thema Daniel den Hoed, bestaande uit de afdelingen Hematologie, Interne oncologie en Radiotherapie.
Gedurende zijn carrière in het Erasmus MC heeft hij naast het bovengenoemde onder andere veel wetenschappelijk onderzoek verricht. Ook heeft hij promovendi begeleid. Daarnaast heeft hij meer dan 550 wetenschappelijke artikelen en hoofdstukken in leerboeken gepubliceerd, die 44.629 keer zijn geciteerd door andere wetenschappers. Hij is hiermee een van de meest geciteerde arts-onderzoekers in Nederland. Deze uitzonderlijk hoge citatiescore heeft geleid tot een Thomson Reuters Award for highly cited researcher in 2015.
Door zijn expertise en brede kijk op wetenschapsgebied is hij een belangrijk adviseur voor vele instanties. Hierbij zijn met name zijn enorme en jarenlange belangeloze inzet voor Stichting HOVON (Hematologie-Oncologie voor Volwassenen in Nederland), de European Hematology Association en de European Myeloma Foundation te noemen.
Bep Holmer
Bep Holmer wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Bep Holmer heeft nadrukkelijk bijgedragen aan De Teerstoof. De Teerstoof was vele jaren lang een begrip in de theaterwereld en Schiedam. Holmer was onbezoldigd zeer betrokken bij de gang van zaken. Zij fungeerde als ‘theatermoeder’ voor heel veel artiesten. Veel later zeer bekende artiesten zijn ooit begonnen in De Teerstoof.
Ook zorgde decoranda voor haar broer die het syndroom van Down had. Haar broer woonde bij haar en haar man en werd door haar verzorgd. Zij betrok hem bij veel zaken waardoor hij een goed leven kon hebben.
Eveneens bijzonder is de inzet van Holmer voor de Stichting Stolpersteine Schiedam. Deze stichting zorgt voor het leggen van ‘struikelstenen’ voor het huis van tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Schiedam weggevoerde Joden.
foto's door Rob van der Stel