Minister Hugo de Jonge meldt:

Basisscholen en kinderopvang gaan niet vóór 18 januari fysiek open

Basisscholen en kinderopvang gaan niet vóór 18 januari fysiek open

DEN HAAG - "Het kabinet heeft op advies van het OMT helaas moeten besluiten dat het niet mogelijk is om het primair onderwijs en de kinderopvang eerder dan 18 januari weer te openen", zo meldt minister Hugo de Jonge om iets voor vijven vanmiddag. Hij gaat hierbij ook in op de Britse variant ofwel VK-variant (Verenigd Koninkrijk) van het virus die inmiddels bij 15 personen in ons land is kunnen vaststellen.

Hugo de Jonge meldt vandaag in een brief aan de leden van de Tweede Kamer dat het Outbreak Management Team (OMT) van 30 december zich onder meer heeft gebogen over de vraag of het basisonderwijs en kinderopvang eerder dan 18 januari weer fysiek opengesteld kunnen worden.

In de brief lezen we in de paragraaf over scholen en kinderopvang: "De epidemiologische situatie is nog onzeker. Het dagelijks aantal besmettingen is nog onverminderd hoog. Bijkomend is er nog veel onduidelijkheid omtrent de nieuwe VK-variant van het virus. Het is nog onduidelijk of kinderen wellicht meer vatbaar zijn voor deze nieuwe variant van het virus en wat de mogelijke invloed van de nieuwe VK-variant is op de verspreiding van COVID-19 op (basis)scholen. Nadere informatie hierover vanuit verschillende onderzoeken in het VK en vanuit het onderzoek in de regio Rotterdam is essentieel voor het geven van een advies met betrekking tot de heropening van de scholen.

In afwachting van deze cruciale informatie en nadere duiding, kan het OMT op dit moment geen positief advies geven over het eventueel eerder openen van kinderopvang en scholen voor primair onderwijs, al in de week voor 18 januari a.s. Het OMT adviseert om de komende tijd ook scenario’s te ontwikkelen ter voorbereiding op een andere manier van onderwijs waarin rekening wordt gehouden met de 1,5 meter afstand en gespreid onderwijs, of alternatieven daarop. In dit kader dient ook de mogelijkheid van frequent testen op scholen te worden uitgewerkt."

"Wel geeft het OMT aan dat er een uitzonderingen kunnen worden gemaakt voor bijvoorbeeld noodopvang van kinderen, examenklassen en groep 8 van de basisschool ter voorbereiding op de centrale eindtoets. Verder adviseert het OMT het testbeleid van kinderen < 12 jaar gelijk te stellen met dat van kinderen > 12 jaar. De gevolgen voor de praktijk zullen de komende week worden uitgewerkt."

VK-variant  ofwel Britse variant coronavirus
"In Nederland is inmiddels bij 15 personen de nieuwe variant van het virus aangetoond. Naast de 9 in de regio Rotterdam gevonden casussen rond een basisschool werden 5 casussen vastgesteld in Amsterdam, alle zonder directe relatie met het VK. (...) Daarnaast werd nog een casus gerapporteerd vanuit regio Gelderland-Zuid. Dit betrof een reiziger die net uit het VK was gekomen."

"Verspreiding van de nieuwe VK-variant in Nederland is aannemelijk. Dit blijkt uit een gedetailleerde genetische analyse van de in Nederland aangetroffen varianten en uit het feit dat de meerderheid van de personen bij wie deze variant gevonden is, geen bron in het VK heeft. Aanvullende informatie uit het VK alsmede uit de onderzoeken die in Nederland plaatsvinden zal meer duiding bieden hierover in de komende weken", aldus de brief van De Jonge aan de Kamerleden. 

Artikel over school met corona-uitbraak inclusief VK-variant
Hier lees je ons artikel van afgelopen dinsdag over de corona-uitbraak (inclusief VK-variant ofwel Britse variant) op een basisschool in Bergschenhoek:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/basisschool-met-corona-uitbraak-is-school-in-bergschenhoek

Foto: zorgminister Hugo de Jonge (foto bron Rijksoverheid)

 

31-12-2020