Loop, vaar of fiets mee in Schiedam

Boeiend programma tijdens Zie de Schie

Boeiend programma tijdens Zie de Schie

SCHIEDAM - Naast vaar- fiets- en wandeltochten vindt er komend weekend binnen de manifestatie Zie de Schie ook een exclusief Kreeftendiner bij restaurant De Eenling plaats. Een gevarieerd programma is samengesteld voor jong en oud als ode aan de Schie. Dagpassen kosten slechts 15,00 euro, maar deelnemen aan een losse activiteit kan al vanaf 6,00 euro.

Kreeftendiner bij de Eenling

Fotobijschrift: Kreeftendiner bij restaurant De Eenling

Gluren bij de Buren
Een van de hardlopers van de eerste editie van Zie De Schie in 2022 was het bezoeken van bijzondere locaties. Ine Elderkamp - recent nog in het licht gezet door SDAM – is nauw betrokken: “De monumentale gevels dwongen vroeger al veel respect af, en bij de vorige editie bleken vrijwel alle deelnemers onder de indruk.” Ine is als vrijwilligster bij veel culturele initiatieven in Schiedam betrokken en één van de vele drijvende krachten achter de activiteiten.

Verdieping
De vaartochten hebben allen een andere invalshoek. De Schie, Schiedam en Schiedammers zijn natuurlijk het verbindende thema, maar de tours bieden voor ieder wat wils. De gidsen en vertellers van de tours zijn dan ook niet de minste. Ze hebben vaak actief meegewerkt aan de ontwikkeling van een gebied of zich verdiept in de historie. Veel achtergrondinformatie of – soms opmerkelijke – wetenswaardigheden zullen zij delen tijdens hun tours. Schiedam en de directe omgeving kent tenslotte een lange historie en is nog volop in ontwikkeling. De rivier de Schie krijgt meer en meer de hoofdrol bij de Schiedamse stads- en landschapsontwikkeling. Hoe wordt de verbinding gemaakt? Wat is er nog te zien uit het verleden? En welke toekomst ligt er te wachten? Ontdek en beleef het tijdens de diverse fiets- wandel- en vaartours die het Cultureel Forum Schiedam dit weekend aanbiedt.

Voor jong en oud
Het bezoeken van enkele historische beurtschepen prikkelt uiteraard de verbeelding van kinderen. Kan je met je ouders en je broer of zus gewoon wonen op het water? Schiedamkenner Cilia Batenburg verhaalt: “De uitstraling van de zeilschepen is natuurlijk imposant. Ze hebben dan ook een lange geschiedenis voordat de lading in het ruim plaats maakte voor een bed en badkamer. Ze zeilen echter nog steeds, nu geen vracht maar wedstrijden. We zullen in ieder geval langs de Vrijheid, de Pieternella en de Disponibel gaan om de eigenaren te laten vertellen hoe het is om op het water te wonen en te zeilen met je huis. Mijn broer woont zelf ook op één van de schepen, dus ik kijk er erg naar uit!”

Schone Schie
Op zondag heeft Code Groen als partner van het organiserende Cultureel Forum Schiedam een waar spektakel voor de jeugd opgetuigd. Onder de toepasselijke naam ’t Spettert kunnen kinderen gratis bijvoorbeeld deelnemen aan het Plastic Recycle LAB, al kayakkend helpen om de Schie een stukje schoner te maken of van Schiewater drinkwater maken. Voor de kleinere kinderen is er ook het Joep Troep poppentheater. Daarnaast zijn de scouts van BvH aanwezig. De kinderactiviteiten zijn gratis doordat diverse bedrijven en organisaties dit mogelijk hebben gemaakt. Inschrijven is niet nodig, tussen 11.00 en 16.00 uur kun je terecht, wel alleen op zondag.

Molen de Kameel
Molen de Kameel aan het Doeleplein 6 is het kloppend hart van Zie de Schie. Hier vertrekken alle tours, kun je informatie krijgen en een drankje drinken. Alle gratis kinderactiviteiten zijn hier op zondag ook te vinden. Het volledige programma van Zie de Schie is te vinden op: www.cultureelforumschiedam.nl.
Tickets boeken kan via: www.sdam.nl/tours-tickets.

Foto kop:
Fred Ernst

Wilt u de 2e editie van manifestatie 'Zie de Schie' (deschiedammeronline.nl) nog een keer lezen klik dan op deze link

 

02-10-2024