Boek over kunstenares die met stip een wereldhit werd

Boek over kunstenares die met stip een wereldhit werd

SCHIEDAM - Anne de Haij reikte zaterdagmiddag bij de opening van de nieuwe expositie 'Yayoi Kusama, De Nederlandse jaren 1965 - 1970' het eerste exemplaar van het ter gelegenheid van deze expositie verschenen boek uit aan Jules Bijl, burgemeester van Schiedam.

Het boek 'Yayoi Kusama, De Nederlandse jaren 1965 - 1970' is uitgegeven door nai010 uitgevers. In 184 rijk geïllustreerde pagina's wordt het verhaal verteld van de tot iconische wereldster uitgegroeide Yayoi Kusama (Matsumoto, Japan, 22 maart 1929). Velen kennen bijvoorbeeld haar kunstwerken met polkadots. Stippen waarmee zij in 1967 in ons land voor opschudding zorgde door ze publiekelijk op naakte mannen te schilderen. Stippen waarmee de grenzeloze bekendheid en populariteit van deze nu 94-jarige vrouw nog maar eens wordt onderstreept, nu Louis Vuitton na een geslaagde samenwerking in 2012 in zijn 2023 voorjaars/zomercollectie opnieuw samenwerkte met Kusama. Wereldwijd gingen de stippen.

En wie maakt het mee dat er van haar, op 94-jarige leeftijd en al jaren vrijwillig wonend in een psychiatrische inrichting in Japan, een gigantische opblaaspop wordt gemaakt die boven een vele etages tellend modehuis aan de Champs-Élysées in Parijs uittorent? Voor Kusama werd het dit jaar waarheid. Kijk deze Instagram-post er maar eens op na.

"Minder bekend is dat zij in het Nederland van de wilde jaren zestig een basis legde voor haar baanbrekende artistieke oeuvre. Tussen 1965 en 1970 woonde en werkte Kusama verschillende periodes in Nederland, waar haar fallus-kunstwerken en haar happenings een sensatie veroorzaakten. (...) Kusama ontwikkelde in haar Nederlandse jaren een eigenzinnige beeldtaal, en baande zich als feministische pionier een weg in nieuwe kunstvormen als happenings en installaties", zo is op de flaptekst van het boek te lezen. 

Het boek beschrijft de onderbelichte Nederlandse periode aan de hand van talloze niet eerder gepubliceerde foto's, essays van verschillende kunstspecialisten, berichtgeving uit kranten en persoonlijke herinneringen van ooggetuigen.

Het boek is voor 29,95 euro te koop, onder meer in de winkel van het Stedelijk Museum Schiedam. 

Lees ook ons artikel over de opening van de expositie:
Iconische kunstenares Yayoi Kusama na 55 jaar 'terug' in Schiedam
Ditmaal opnieuw mét stippen, maar zonder naakt

Foto onder: polkadots ontbreken niet in de tentoonstelling 'Yayoi Kusama, De Nederlandse jaren 1965 - 1970' in het Stedelijk Museum Schiedam

dotss

26-09-2023