Nationaal Coöperatie Museum viert 45-jarig bestaan

Coöperaties zijn anno 2022 springlevend

 Coöperaties zijn anno 2022 springlevend

SCHIEDAM - Zaterdagmiddag was de viering van het 45-jarig bestaan van het Nationaal Coöperatie Museum, dat al sinds vele jaren is gevestigd aan de Lange Haven 84. Wethouder Anouschka Biekman hees ter gelegenheid van het jubileum de internationale coöperatievlag. Jan Willem de Boer van JW TV sprak met de voorzitter van het museum, Fred van Wieringen.

door Jan Willem de Boer (videoreportage), Jan Schrijver (foto's)

Fred van Wieringen, voorzitter van het bestuur van het Nationaal Coöperatie Museum, gaf zijn gehoor een toelichting op de door de wethouder gehesen vlag en de geschiedenis van de regenboogvlag:

"De regenboogvlag kent al een lange geschiedenis. In Zuid-Amerika werden de regenboogkleuren ten tijde van het Inca-rijk al gebruikt door de indianen van de centrale Andes en het Boliviaanse Amazoneregenwoud. In Europa zien we de eerste regenboogvlag terug tijdens de Duitse Boerenoorlog begin 16e eeuw. Theoloog Thomas Müntzer predikte vanuit het evangelie een maatschappelijke revolutie. De regenboogvlag was een symbool van gods heerlijkheid, eenheid en vrede. In Amerika werd aan het begin van de 20ste eeuw een regenboogvlag geïntroduceerd die de internationale wereldvrede moest symboliseren.  

Tegelijkertijd werd de regenboogvlag ontworpen door de International Co-operative Alliance (ICA), een federatie van coöperaties. De eerste coöperatieve regenboogvlag was gereed in 1924 en werd in 1925 het internationale symbool van de coöperatieve beweging. Deze vlag bestaat uit zeven horizontale banen in de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, donkerblauw en violet.

Afbeelding1

De regenboogvlag is al in gebruik bij de HAKA/coöperatie vanaf de jaren '20 uit de vorige eeuw, en is gekozen als teken van hoop (op een betere toekomst van de arbeider). Deze vlag is jarenlang gebruikt maar verdrongen door de oranje vlag met coop en kroontje."

frrrrrr

Wethouder Anouschka Biekman maakte het bruggetje naar de regenboogvlag die tegenwoordig symbool staat voor inclusiviteit en diversiteit en die ingezet wordt voor acceptatie en emancipatie van de lhbtiqa+-gemeenschap. Zij refereerde aan het belang van inclusiviteit en diversiteit voor het goed functioneren van onze hedendaagse samenleving, zo ook in een stad als Schiedam. 

fred2

Fred van Wieringen sloot af: "We zullen straks in de lezing van Pieter Steenbergen in de WestvestKerk vernemen, dat coöperaties anno 2022 nog steeds een bestaansrecht hebben, sterker: springlevend zijn. Waarbij niet alleen financiële doelstellingen, maar zeker ook de ideële en maatschappelijke waarden meetellen. Ik noemde al even de ICA, de International Co-operative Alliance. De organisatie hanteert zeven principes, waarvan de eerste is: open en vrijwillig lidmaatschap. Coöperaties staan open voor iedereen die gebruik kan maken van hun diensten en dat zonder enige discriminatie op basis van geslacht, sociale afkomst, ras, politieke voorkeur of religie. De huidige maatschappelijke tendens is dat inclusiviteit en diversiteit aan belang winnen."

fred1

Hier lees je onze eerdere artikelen:
Nationaal Coöperatie Museum viert zaterdag 45-jarig bestaan

Museum met gratis toegang inclusief persoonlijke rondleiding

01-10-2022