Mooi Werk-directeur Jolanda Copier:

'Door brief gemeente ontstaat onterechte indruk dat Cultuurscouts niet functioneren'

'Door brief gemeente ontstaat onterechte indruk dat Cultuurscouts niet functioneren'

SCHIEDAM - Stichting Mooi Werk-directeur Jolanda Copier vindt dat door de brief van B&W aan de gemeenteraad de indruk ontstaat dat de drie Cultuurscouts die werkzaam zijn voor de stichting niet zouden functioneren.

door Jan Schrijver (tekst), Jan Willem de Boer (foto)

In de brief van het college van B&W aan de gemeenteraad over het beëindigen van een deel van de subsidie staat onder meer de volgende zin:
"Het onderdeel cultuureducatie functioneert conform de prestatieafspraken. Het onderdeel
cultuurparticipatie, de zogenaamde cultuurscouts, laat helaas een veel minder resultaat zien."

In ons eerdere artikel van vandaag lees je meer over de brief van de gemeente:
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/gemeente-is-ontevreden-over-functioneren-cultuurscouts

Reactie Jolanda Copier
Jolanda Copier in haar reactie: "Wij betreuren het ten zeerste dat nu, door de brief van B&W aan de raad, de indruk ontstaat dat de Cultuurscouts van Mooi Werk niet functioneren. Ondanks de lastige (corona)tijd hebben de Cultuurscouts vele initiatieven uit de stad ondersteund en deels georganiseerd. Slechts een aantal voorbeelden hiervan zijn: Dit is Schiedam, Raamgedichten, iktoon, Gluren bij de Buren en Open Ateliers. Het is spijtig dat de afdeling cultuurparticipatie gedurende 2021 moet stoppen, maar dit toe te schrijven aan slecht functioneren van de Cultuurscouts is onjuist. Er is geen sprake van niet-behaalde prestaties.

In de brief die wij eind 2020 ontvingen vanuit B&W wordt het volgende gezegd: 'De reden van de weigering voor het onderdeel cultuurparticipatie is gelegen in het feit dat wij onvoldoende vertrouwen hebben dat uw organisatie financieel sterk genoeg is en zal blijven om de gesubsidieerde activiteiten voor cultuurparticipatie te verrichten, en daarmee de door ons beoogde doelstellingen uit de begroting 2021 en de Cultuurvisie, de Culturele schijf van Vijf, te bereiken. Dit voorgenomen besluit nemen wij naar aanleiding van het door u ingediende herstelplan en het advies vanuit de verschillende betrokken vakafdelingen. Het herstelplan biedt geen perspectief op toekomstbestendig maken van de organisatie voor het onderdeel cultuurparticipatie.' "

Drie Cultuurscouts
De Cultuurscouts die momenteel werkzaam zijn bij de Stichting Mooi Werk zijn drie dames die dit werk minder dan twee jaar doen bij de stichting. Zij leveren hun diensten als freelancers. Voor hen zal gedurende 2021 het werk als Cultuurscout voor de stichting dus ophouden. Overigens zal ook voor Jolanda Copier, die in december 2019 als directeur aantrad bij Stichting Mooi Werk, gedurende 2021 haar werk voor deze stichting gaan ophouden, zo bevestigt zij ons. 

Verhuizing
Stichting Mooi Werk heeft overigens het voornemen om te gaan verhuizen, mogelijk naar het oude postkantoor in Schiedam, naast het Blauwhuis. Daar zouden mogelijk ook andere culturele instellingen uit Schiedam gevestigd kunnen worden. Het voornemen om te verhuizen, bestaat al langer, zo geeft Copier aan, en heeft niet te maken met het besluit van de gemeente om een deel van de subsidie aan de stichting stop te zetten. Als de stichting op de Hoogstraat zou willen blijven, zou er opnieuw een vijfjarig huurcontract moeten worden afgesloten en dat in combinatie met de flinke huur, acht de stichting niet wenselijk. 

Hieronder kun je een interview zien en horen dat Jan Willem de Boer van JW TV Schiedam met Jolanda Copier had:

04-02-2021